Use of Date Syrup as Agricultural Waste for Xanthan Production by Xanthomonas campestris

Document Type : Full Article

Authors

Department of Food Science and Technology, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, I.R.Iran

Abstract

Xanthomonas campestris was used for producing xanthan gum using date syrup, prepared from low quality dates, as a substrate. Fermentation was carried out with date syrup and sucrose syrup at 28 ˚C and pH 6.8 in a rotary benmarin shaker (240 rpm). The effect of fermentation period (24, 48, 72, 96 and 120 h) on xanthan gum production was studied. The results showed that EPS concentration increased with an increase in fermentation time with a maximum yield of 0.89 g/100 mL after 96 h which was much higher than that of the sucrose-containing medium (0.18 g/100 mL).  The effect of pH on the yield of the purified xanthan was also examined. The optimum pH for xanthan production was determined to be 5.5. The xanthan obtained through this study was compared to commercial xanthan, and showed a very similar chemical composition confirmed by thin layer chromatography (TLC) and Fourier transform infrared spectroscopy (FT IR). The results revealed that date syrup has a potential to be used as a suitable substrate for xanthan production.

Keywords

Main Subjects


Article Title [Persian]

تولید صمغ زانتان با استفاده از شیره خرما به عنوان ضایعات کشاورزی بوسیله Xanthomonas campestris

Authors [Persian]

  • مرضیه موسوی نسب
  • فریبا شکاری پور
  • مریم علی پور
بخش علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، جمهوری اسلامی ایران
Abstract [Persian]

در این پژوهش از   Xanthomonas campestrisجهت تولید  صمغ زانتان با به کار گیری شیره خرما به عنوان سوبسترا استفاده شد. تخمیر با شیره خرما و شیره ساکاروز در دمای ˚C۲۸ و ٨/٦pH= در شیکر بن ماری (rpm ۲٤٠) انجام شد. اثر زمان تخمیر (٢٤، ٤٨، ٧٢، ٩٦ و ١٢٠ ساعت) بر تولید صمغ زانتان مورد مطالعه قرار گرفت. میزان تولید صمغ زانتان بعد از ۹۶ ساعت به حداکثر میزان  mL١٠٠/g ٨٩/٠ در دمای ˚C 28 و سرعت rpm ٢٤٠ رسید. اثر pH بر تولید صمغ خالص شده زانتان نیز بررسی شد. اپتیمم pH برای تولید صمغ زانتان ٥/٥ بود. زانتان تولید شده در این مطالعه با زانتان تجاری مقایسه شد و نتایج حاصل نشان داد که این دو نمونه خواص ساختاری مشابه دارند که بوسیله TLC و FT-IR تشابه آنها تأیید شد. نتایج حاکی از آن است که شیره خرما به عنوان یک سوبسترا قابلیت بالایی برای تولید صمغ زانتان دارد.

Keywords [Persian]

  • تخمیر
  • زانتان
  • شیره خرما
  • Xanthomonas campestris