Document Type : Full Article
Author
Yasouj University
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Author [Persian]
به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر خصوصیات شلغم، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یاسوج اجرا شد. در این آزمایش اثر چهار سطح شوری شامل: شوریهای 92/1، 87/9، 6/19، 94/21 دسیزیمنس بر متر (حاصل از کلریدسدیم و کلریدکلسیم به نسبت 20 به 1 در محلول هوگلند) در مراحل جوانه زنی، رشد رویشی و رسیدگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ویژگی های اندازه گیری شده در مرحله جوانه زنی به شدت تحت تاثیر شوری (01/0≥P) قرار گرفتند. در مرحله رویشی تاثیر شوری فقط برای صفات سطح برگ، مقادیر سدیم و پتاسیم برگ معنی دار شد. در مرحله رسیدگی تأثیر شوری بجز برای صفات کلسیم، روی و آهن برای بقیه صفات معنی دار گردید. بر اساس مقادیر شدت تنش در مرحله جوانه زنی درصد جوانه زنی(1=SI) و طول ریشه چه(93/0=SI) بیشترین تاثیر از شوری داشتند. در مرحله رسیدگی میزان سدیم بیشتر از سایر صفات تحت تاثیر شوری قرار گرفت (74/0=SI) در حالی که میزان کلسیم کمتر از سایر صفات به شوری واکنش نشان داد(001/0=SI). به طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مراحل رشد رویشی و غده دهی به ترتیب متحملترین و حساسترین مراحل نسبت به شوری بودند. بعلاوه می توان از صفات طول ریشه چه در مرحله جوانه زنی و مقدار سدیم در مراحل بعدی بعنوان معیارهای انتخاب در برنامه های اصلاحی تحمل به شوری در شلغم استفاده نمود.
Keywords [Persian]