Etiology of Chinaberry Gall Disease in Iran

Document Type : Full Article

Authors

Department of Plant Protection, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, I.R. Iran

Abstract

Chinaberry (Melia azedarach L.) is a beautiful tree indigenous to the Himalayas that grows as a native plant in Iran. Symptoms similar to bacterial gall have been observed on the crown, shoot and twig of chinaberry, a recent landscape tree since 2003-2004 in Shiraz, Fars province, south of Iran. A gram negative bacterium was isolated from the galls. The isolates did not produce fluorescent pigment on King's B medium, were negative in oxidase, levan production, potato soft rot, casein, gelatin hydrolysis, nitrate reduction, growth at 5oC, uease production and indol production, but were positive in arginine dihydrolase, catalase, growth at 35oC, and also produced hypersensitive reaction on tobacco. Wound inoculated bacterial suspension into chinaberry seedlings produced galls from which the bacterium was reisolated. Systemic movement of the isolates into the vascular system of chinaberry was shown by the formation of gall above the inoculation site on the stem. On the basis of biochemical, physiological and pathogenicity characteristics, the isolated bacteria were identified as Pseudomonas meliae. Electrophoretic pattern of cell proteins showed that chinaberry isolates were different from P. syringae, P. viridiflava,   P.  fluorescens, P. savastanoi.  The current article is the first report of bacterial gall disease of chinaberry in Iran

Keywords

Main Subjects


Article Title [Persian]

سبب شناسی بیماری گال باکتریایی زیتون تلخ در ایران

Authors [Persian]

  • سید محسن تقوی
  • یداله قاسمی
بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، جمهوری اسلامی ایران
Abstract [Persian]

زیتون تلخ (سنجد تلخ) (Melia azedarach Lin.) درختی است زیبا، که موطن اصلی آن هیمالیا است و به صورت یک گونه بومی در ایران در آمده است. این درخت دارای گل های زیبا و معطری است و از آن به عنوان یک درخت تزئینی در باغ ها و بوستان هــــای شهری استفاده می شود. طی سال های ۱۳٨۳- ۱۳٨۲ علائمی شبیه به گال باکتریایی روی درختان زیتون تلخ در فضای سبز شهر شیراز مشاهده گردید. از گال های جوان، ریز و نرم یک باکتری گرم منفی جدا سازی شد. جدایه های باکتری مذکور، اکسیداز منفی و قادر به تولید رنگ دانه فلورسنت روی محیط King's B ، تولید لوان، لهانیدن ورقه های سیب زمینی ، هیدرولیز ژلاتین و کازئین ، احیاء نیترات، تحمل نمک طعام چهاردرصد و رشد در 5 درجه سانتی گراد، تولید اوره آز، تولید ایندول نبود. جدایه ها قادر به هیدرولیز آرژنین، تحمل نمک طعام دو درصد و رشد در 35 درجه سانتی گراد و کاتالاز مثبت بودند و درگیاه توتون ایجاد فوق حساسیت نمودند. جدایه های مذکور پس از مایه زنی به  نهال های  بذری  زیتون تلخ  علائم گال را  نشان دادند. حرکت سیستمیک جدایه ها روی گیاه زیتون تلخ به اثبات رسید. براساس آزمونهای بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی و بیما ری زایی عامل بیماری به عنوان Pseudomonas meliae  شناسایی شد. بررسی نقوش پروتئینی نشان داد که جدایه های مذکور همگن می باشند و با جدایه های syringae P. ،P. viridiflava   P. savastanoi و  P. fluorescens  متفاوت بودند. این اولین گزارش از وجود بیماری گال باکتریایی  درخت زیتون تلخ در ایران می باشد.

Keywords [Persian]

  • زیتون تلخ؛ گال
  • Pseudomonas meliae