تأثیر تیمارهای آلوئه‌ورا و آب گرم بر حفظ کیفیت میوه گوآوا در شرایط انبار سرد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ج. ا. ایران

10.22099/iar.2023.44780.1510

چکیده

گواوا به‌دلیل ویژگی‏ های فیزیکوشیمیایی دوره انبارمانی کوتاهی دارد. مطالعات متعددی در راستای حفظ کیفیت میوه گواوا و افزایش انبارمانی آن صورت گرفته است اما در حال حاضر یک روش بهینه‏ برای آن وجود ندارد. این پژوهش به بررسی کاربرد پس از برداشت ژل آلوئه‌ورا و تیمار آب ‌گرم بر کاهش سرمازدگی میوه گواوا پرداخته است. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی روی میوه گواوا صورت گرفت. تیمارهای مورد استفاده شامل زمان انبارمانی در پنج سطح (صفر، 7، 14، 21 و 28 روز)، تیمار آب‌ گرم در سه سطح (بدون آب گرم، 40 و 50 درجه سلسیوس) و ژل آلوئه‌ورا در سه سطح (صفر، پنج و 10 درصد) و شاهد (آب مقطر، بدون ژل آلوئه‌ورا و بدون آب گرم) بودند. نمونه ها در دمای 1±7 درجه سلسیوس با رطوبت نسبی 95% برای 28 روز و سپس در 24 درجه سلسیوس برای 24 ساعت برای سازگاری با شرایط بازار ذخیره شدند. طبق نتایج به دست آمده، با گذشت زمان میزان شاخص‌ رنگa* افزایش و میزان شاخص‌های رنگ L* و b* کاهش یافت. از میان تیمارهای مورد آزمایش، تیمار 5 درصد آلوئه‌ورا از طریق افزایش محتوای قند کل و کاهش درصد نشت یونی سبب حفظ کیفیت بهتر میوه گواوا شد. همچنین اثر متقابل تیمار آب گرم 40 درجه سلسیوس و 10 درصد آلوئه‌ورا با کاهش میزان تنفس و حفظ بیشتر سفتی در میوه اثرات مثبتی برجای گذاشت. مقادیر کلروفیل کل کلیه تیمارها در هفته چهارم کمترین مقدار را نسبت به تیمارهای مشابه در هفته های 1-3 داشت. افزایش دوره ذخیره سازی منجر به روند نزولی شاخص اسید اسکوربیک شد. حداقل مقدار کاروتنوئیدها و فلاونوئیدهای پوست در تیمار آب 40 درجه سلسیوس و 10 درصد آلوئه‌ورا مشاهده شد.. بیشترین مقدار آنتی‌اکسیدان پوست در تیمار بدون آب گرم و 5 درصد آلوئه ورا، نشت یونی در تیمار بدون آب گرم و 10 درصد آلوئه‌ورا و مالون دی‌آلدئید در آب 40 درجه سلسیوس و 5 درصد آلوئه‌ورا بدست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از ژل آلوئه‌ورا و تیمار آب‌گرم باعث کاهش سرمازدگی میوه گواوا و ماندگاری بهتر میوه در طی زمان انبارمانی می‏ گردد.

کلیدواژه‌ها


Antunes, M. D., Dandlen, S., Cavaco, A. M., & Miguel, G. (2010). Effects of postharvest application of 1-MCP and postcutting dip treatment on the quality and nutritional properties of fresh-cut kiwifruit. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58(10), 6173-6181. https://doi:10.1021/jf904540m.
AOAC (1990). Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists (15th ed.). Association of Official Analytical Chemists.
Arévalo-Marín, E., Casas, A., Landrum, L., Shock, M. P., Alvarado-Sizzo, H., Ruiz-Sanchez, E., & Clement, C. R. (2021). The Taming of psidium guajava: Natural and cultural history of a neotropical fruit. Frontiers in Plant Science, 12, 1-15. https://doi.org/10.3389/fpls.2021.714763.
Bagnazari, M., Saidi, M., Mohammadi, M., Khademi, O., & Nagaraja, G., (2018). Pre-harvest CaCl2 and GA3 treatments improve postharvest quality of green bell peppers (Capsicum annum L.) during storage period. Scientia Horticulturae, 240, 258–267.
Cong, F., Zhang, Y., Dong, W., (2007). Use of surface coatings with natamycin to improve the storability of Hami melon at ambient temperature. Postharvest Biology and Technology. 46, 71–75.
https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.04.005.
Corrales-Garcıa, J., Peña-Valdivia, C. B., Razo-Martı́nez, Y., & Sánchez-Hernández, M. (2004). Acidity changes and pH-buffering capacity of nopalitos (Opuntia spp.). Postharvest Biology and Technology, 32(2), 169-174. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2003.11.008.
Dragovicuzelac, V., Levaj, B., Mrkic, V., Bursac, D., & Boras, M., (2007). The content of polyphenols and carotenoids in three apricot cultivars depending on stage of maturity and geographical region. Food Chemistry,102, 966–975. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.04.001.
Dube, A., & Singh. P. (2019) Compositional evaluation of guava (Psidium guajava L.) cv. L-49 during fruit growth and development. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 8(5), 68-71.
Dutta, P., Bhowmick, N., Khalko, S., Ghosh, A., & Ghosh, S. K. (2017). Postharvest treatments on storage life of guava (Psidium guajava L.) in himalayan terai region of West Bengal, India. International Journal of Current Microbiology and Applied Science, 6(3), 1831-1842.
Dutta, P., Maji, S. B., & Das, B. C. (2009). Studies on the response of bio-fertilizer on growth and productivity of guava. Indian Journal of Horticulture, 66(1), 39-42.
Etemadipoor, R., Ramezanian, A., Mirzaalian Dastjerdi, A., & Shamili, M. (2019). Effect of oleic acid edible coating containing cinnamon essential oil on the quality properties of guava (Psidium guajava L.) fruits. Iranian Journal of Horticultural Science and Technology, 20, 477-494. (In Persian)
Gill, K. S., Dhaliwal, H. S., Mahajan, B. V. C., Paliyath, G., & Boora, R. S. (2016). Enhancing postharvest shelf life and quality of guava (Psidium guajava L.) cv. Allahabad Safeda by pre-harvest application of hexanal containing aqueous formulation. Postharvest Biology and Technology, 112, 224-232.
Hosseinpour, F., Rabiei, V., Amiri, M., & Soleimani, A. (2017). Influence of hot water treatment and nano-packaging on qualitative characteristics of nectarine fruit cv. 'Sunglo' during storage. Journal of Crops Improvement, 18, 1001–1015. (In Persian).
Hristova D, Georgiev D, Brashlyanova B & Ivanov P. (2018). Colour parameters of fresh and dried plum fruit of cultivar ‘Tegera’, after application of some conventional and organic fertilizer. Bulgarian Journal of Agricultural Science 24 (Suppl. 2), 48-51.
Ismail, O. M., El-Moniem, E. Abd-Allah, A., & El-Naggar, M. (2010). Influence of some post-harvest treatments on guava fruits. Agriculture and Biology Journal of North America, 1(6), 1309-1318.
Kabasakalis, V., Siopidou, D., & Moshatou, E. (2000). Ascorbic acid content of commercial fruit juices and its rate of loss upon storage. Food Chemistry, 70, 325-328.
Khaleghi, S. S., Alamzadeh Ansari. N., Rahemi, M., & Peidayesh, M. (2014) Effect of hot water treatment and surface disinfection with NaCl on storage life and reducing decay of tomato fruit. International Journal of Farming and Allied Sciences 3, 155-160.
Khaliq, G., Ramzan, M., & Baloch, A. H. (2019). Effect of Aloe vera gel coating enriched with Fagonia indica plant extract on physicochemical and antioxidant activity of sapodilla fruit during postharvest storage. Food Chemistry, 286, 346-353.
Khan, A. S., Singh, Z., Abbasi, N. A., & Swinny, E. E. (2008). Pre-or post-harvest application of putrescine and low temperature storage affect fruit ripening and quality of Angelino plum. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88, 1686-1695.
Laily, N., Kusumaningtyas, R. W., Sukarti, I., & Rini, M. R. D. K. (2015). The potency of guava Psidium guajava (L.) leaves as a functional immunostimulatory ingredient. Procedia Chemistry, 14, 301–307.
Larson, R. A. (1988). The antioxidant of higher plants. Phytochemistry, 27, 969-978.
Lichtenthaler, H. K. (1987). Chlorophyll and carotenoids: pigments of photosynthetic biomembrane. Methods in Enzymology, 148, 350-382.
Liu, C., Zheng, H., Sheng, K., Liu, W., & Zheng, L. (2018). Effects of melatonin treatment on the postharvest quality of strawberry fruit. Postharvest Biology and Technology, 139, 47-55. 
https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2018.01.016.
Mani, A., Jian, N., Singh, A. K., & Sinha, M. (2017). Effects of aloe vera edible coating on quality and postharvest physiology of ber (Zizyphus Mauritiana Lamk.) under ambient storage conditions. Annals of Horticulture, 10(2), 138-146.
Marín, A., Atarés, L., & Chiralt, A. (2017). Improving function of biocontrol agents incorporated in antifungal fruit coatings: A review. Biocontrol Science and Technology, 27(10), 1220-1241.
Misir, J., Brishti, H. F. & Hoque, M. M. 2014. Aloe vera gel as a novel edible coating for fresh fruits: a review. American Journal of Food Science and Technology, 2(3): 93-97. doi: 10.12691/ajfst-2-3-3.
Meyers, K. J., Watkins, C. B., Pritts, M. P., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant and antiproliferative activities of strawberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51, 6887–6892
https://doi: 10.1021/jf034506n
Mohammadi, M., & Saidi, M. (2020). Effect of Aloe vera gel and Arabic gum coating on quality characteristics of green bell peppers (Capsicum annuum L.) during storage. Food Processing and Preservation Journal, 12, 39–52. (In Persian).
Pasquariello, M. S., Di Patre, D., Mastrobuoni, F., Zampella, L., Scortichini, M., & Petriccione, M., (2015). Influence of postharvest chitosan treatment on enzymatic browning and antioxidant enzyme activity in sweet cherry fruit. Postharvest Biology and Technology, 109, 45–56.
Pétriacq P, López A, Luna E (2018). Fruit decay to diseases: can induced resistance and priming help? Plants,7(4), 77. doi: 10.3390/plants7040077.
Reganold, J. P., & Wachter, J. M. (2016). Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants, 2(2), 15221.
https://doi.org/10.1038/nplants.2015.22.1
Samra, N. R., Shalan, A. M., & Basma, T. E. (2019). Maintaining storage of brahee date palm fruits with postharvest edible coating by using alginate salts. Journal of Plant Production, 10(12), 983-993. https://doi: 10.21608/jpp.2019.71517.
Singh, D., & Sharma, R. R. (2018). Chapter 1 - postharvest diseases of fruits and vegetables and their management, in postharvest disinfection of fruits and vegetables, M.W. Siddiqui. USA: Academic Press.
Singh, S. P. (2010). Prospective and retrospective approaches to postharvest quality management of fresh guava (Psidium guajava L.) fruit in supply chain. Fresh Produce, 4, 36-48.
Sridevi, P., Bhaskar, V. V., Subbaramamma, P., & Suneetha, D. R. S. (2018). Effect of Aloe vera gel on the physiological, biochemical and quality parameters of pomegranate arils cv. ‘Bhagwa.’ Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 7(01), 1757-1766.
Sudarshan, N., Hoover, D., & Aknorr, D. (1992). Antibacterial action of chitosan. Food Biotechnology, 6, 3.257-272.
activity are among the prominent properties of https://doi.org/10.1016/B978-0-12-812698-1.00001-7.
Tadeo, J. L. (2008). Analysis of pesticides in food and environmental samples. Boca Raton: CRC Press. http://doi: 10.1201/9781420007756.
Tian, S., Wan, Y., Qin, G., & Xu, Y. (2006) Induction of defense responses against Alternaria rot by different elicitors in harvested pear fruit. Applied Microbiology and Biotechnology, 70(6),729-734.
Vitti, K. A., Lima, L. M. d., & Martines Filho, J. G. (2020). Agricultural and economic characterization of guava production in Brazil. Revista Brasileira de Fruticultura, 42, 1-11. http://doi.org/10.1590/0100-29452020447.
Zhu, Z., Liang, Z., & Han, R. (2009). Saikosaponin accumulation and antioxidative protection in drought-stressed Bupleurum chinense DC plants. Environmental and Experimental Botany, 66, 326-333.