اثر زمان آبیاری تکمیلی و کود پتاسیم بر انجیر دیم کشت شده در ریز حوزه: عملکرد و کیفیت عملکرد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 1گروه آبیاری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، 2مرکز تحقیقات خشکسالی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ج.ا. ایران

2 گروه علوم و مهندسی آب ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فسا، فسا، ج. ا. ایران

3 گروه مهندسی آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ج. ا. ایران

4 گروه خاکشناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ج. ا. ایران

5 1گروه آبیاری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، 2مرکز تحقیقات خشکسالی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ج. ا. ایران

6 ایستگاه تحقیقات انجیر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، استهبان، ج. ا. ایران

چکیده

در این مطالعه، اثر زمان آبیاری تکمیلی (شامل: بدون آبیاری تکمیلی، آبیاری تکمیلی در اسفند، آبیاری تکمیلی در اردیبهشت، آبیاری تکمیلی در مرداد و دو آبیاری در اسفند و اردیبهشت) و کود پتاسیم بصورت کود آبیاری (شامل: بدون کود، کود پتاسیم به میزان 150 و 250 گرم به ازای هر درخت) و محلول پاشی (بدون محلول پاشی، مقدار 5/1 کیلوگرم کود در هر 1000 لیتر آب و مقدار 3 کیلوگرم کود در هر 1000 لیتر آب) بر عملکرد و کیفیت عملکرد انجیر دیم در یک آزمایش سه ساله مطالعه شد. نتایج نشان داد که آبیاری تکمیلی انجیر منجر به افزایش عملکرد و اندازه میوه و بهبود رنگ پوست میوه گردید. هرچند آبیاری تکمیلی کل مواد جامد محلول میوه را کاهش داد. برای یک آبیاری در طول دوره رشد، آبیاری در اواخر زمستان به مقدار 1250 لیتر آب به ازای هر درخت نسبت به آبیاری با همین مقدار در بهار در شرایط تنش خشکسالی نتایج بهتری داشته است. انجام دو آبیاری در اسفند و اردیبهشت به مقدار به ترتیب 1500 و 1250 لیتر بازای هر درخت در سال اول و سالهای دوم و سوم به ترتیب بر عملکرد و کیفیت میوه موثر تر از تک آبیاری بوده که بدلیل مقدار بیشتر آب آبیاری بوده است. کاربرد 150 گرم بازای هر درخت بصورت کود آبیاری و یا محلول پاشی برگ به میزان 3 کیلوگرم بر 1000 لیتر اثر معنی داری بر عملکرد و کیفیت عملکرد انجیر داشته است.

کلیدواژه‌ها


Aksoy., U., & Anaç, D. (1993). Soil properties and mineral content of leaves in fig orchards producing high-quality fruits. In: Fragoso, M. A., & Van Beusichem, M. L., (Eds.), Optimization of plant nutrition (pp. 305-308). Netherlands: Springer. DOI: 10.1007/978-94-017-2496-8_47
Barry, G. H., Castle, W. S., & Davies, F. S. (2004). Rootstocks and plant water relations affect sugar accumulation of citrus fruit via osmotic adjustment. Journal of American Society of Horticultural Science, 129(6), 881-889.
Chititivaichellvan, R., Shikhamung, S. D., & Chudhu, K. I. (1987). Effects of preharvest irrigation cut off on bunch size, ripening and quality of Anabe Shahi grape (Vitis viniferal). Indian Journal of Horticulture, 44, 9-13.
Crisosto, C. H., Johnson, R. S., Luza, J. G., & Crisosto, G. M. (1994). Irrigation regimes affect fruit soluble solids concentration and rate of water loss of ‘O’henry’ peaches. Hortscienc, 29 (10), 1169-1171.
Flaishman, M. A., Rodov, V., & Stover, E. (2008). The Fig: Botany, horticulture, and breeding. In: Janick, J. (Eds.), Horticultural Reviews (pp. 113-196). Volume 34. USA: John Wiley & Sons.
Hockema, B. R., & Etxeberria, E. (2001). Metabolic contributors to drought- enhanced accumulation of sugars and acids in oranges. Journal of American Society of Horticultural Science, 126(5), 599-605.
Irget, M. E., Aydin, S., Oktay, M., Tutam, M., Aksoy, U., & Nalbant, M. (1999). Effects of foliar potassium nitrate and calcium nitrate application on nutrient content and fruit quality of fig. In: Anac, D., Martin-PrEvel, P., (Eds.), Improved crop quality by nutrient management (pp. 81-84). Netherlands: Springer. DOI: 10.1007/978-0-585-37449-9_19.
Jafari, M., Abdolahi, Pour Haghighi, J., & Zare, H. (2012). Mulching impact on plant growth and production of rain-fed fig orchards under drought conditions. Journal of Food, Agriculture and Environment, 10 (1), 428-433.
Khoogar, Z., Zare, H., Zare, E., Aminpour, J., Zare, N., & Nasrolahi, Kh. (2013). Effect of different nutrient elements on quality and quantity of fig (ficus carica cv. " sabz") fruits under rain fed condition. Retrieved from: http://agris.fao.org/aos/records/IR2012031637.
Maser, P., Gierth, M., & Schroeder, J. I. (2002). Molecular mechanisms of potassium and sodium uptake in plants. Plant and Soil, 247, 43-54.
Mengel, K., & Arneke, W. W. (1982). Effect of potassium on the water potential, the pressure potential, the osmoticpotential and cell elongation in leaves of Phaseolusvulgaris. Plant Physiology, 54, 402-408.
Miller, S. A., Smith, G. S., Boldingh, H. L., & Johansson, A. (1998). Effects of water stress on fruit quality attributes of kiwifruit. Annual Botany, 81, 73-81
Pasquini, S. C., & Santiago, L. S. (2012). Nutrients limit photosynthesis in seedlings of a lowland tropical forest tree species. Oecologia, 168(2), 311-319.
Premachandra, G. S., Saneoka, H., & Ogata, S. (1991). Cell membrane stability and leaf water relations as affected by potassium nutrition of water-stressed maize. Journal of Experimental Botany, 42, 739-745.
Sotiropoulos, T., Kalfountzos, D., Aleksiou, I., Kotsopoulos, S., & Koutinas, N. (2010). Response of a clingstone peach cultivar to regulated deficit irrigation. Scientia Agricola, 67(2), 164-169.
Taha, R. A., Hassan, H. S. A., & Shaaban, E. A. (2014). Effect of different potassium fertilizer forms on yield, fruit quality and leaf mineral content of Zebda mango trees. Middle-East Journal of Science Research, 21 (1), 123-129.
Tapia, R., Botti, C., Carrasco, O., Prat, L., & Franck, N. (2003). Effect of four irrigation rates on growth of six fig tree varieties. Acta Horticulturae, 605, 113-118.
Tomemori, H., Hamamura, K., & Tanabe, K. (2002). Interactive effects of sodium and potassium on the growth and photosynthesis of spinach and komatsuna. Plant Production Science, 5, 281-285.
Wang, M., Qingsong, Zh., Qirong, Sh., & Shiwei, G. (2013). The critical role of potassium in plant stress response. International Journal of Molecular Sciences, 14, 7370-7390.
Yakushiji, H., Nonami, H., Fukuyama, T., Ono, S., Takagi, N., & Hashimoto, Y. (1996). Sugar accumulation enhanced by osmoregulation in satsuma mandarin fruit. Journal of American Society Horticultural Science, 121(3), 466-472.
Zare, H., Zare, E., Pir Moradiyan, N., Joukar, L., Mobayen, Kh., Nazari, A., Golkar, Gh., & Kamkar Haghighi, A. A. (2009). Reducing damages caused by drought on the rain-fed fig cultivation and its economic- social impacts. Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran, 40 p.