تاثیر بسامد و دامنه ارتعاش بر جداسازی میوه انجیر سبز استهبان

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

بخش مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، جمهوری اسلامی ایران

چکیده

هدف از اجرای این تحقیق تعیین مناسب ترین بسامد و دامنه ارتعاش برای برداشت ارتعاشی انجیر سبز استهبان بوده است. در این بررسی از یک دستگاه شاخه تکان دستی مجهز به مکانیزم تغییر دامنه و بسامد ارتعاش استفاده گردید. از آزمایش فاکتوریل  3×3  بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه سطح بسامد ارتعاش (10، 12 و 14 هرتز) و سه سطح دامنه ارتعاش (20، 5/32 و 45 میلی متر) به منظور بررسی اثر بسامد و دامنه ارتعاش بر جداسازی میوه انجیر استفاده شد. آنالیز واریانس و مقایسه میانگین داده های جداسازی میوه نشان داد که اثر بسامد و دامنه ارتعاش بر جداسازی میوه معنی دار می باشد. در سطوح بالای بسامد و دامنه ارتعاش درصد نسبتا بالای جدا شدن میوه های نارس (9/16%) در دامنه 45 میلی متر و بسامد ارتعاش 14 هرتز واقع گردید ولی دامنه ارتعاش 45 میلی متر و بسامد 10 هرتز با درصد بالای جداسازی میوه رسیده (3/93 %) و جداسازی قابل قبول میوه نارس (4/9%) توصیه میگردد. نرخ برداشت میوه در طول 5 ثانیه ارتعاش مداوم اندازه گیری و نتایج نشان داد که طول زمان بهینه مورد نیاز برای برداشت میوه هر شاخه 4 ثانیه می باشد. مقایسه میانگین های طول زمان برداشت 60 درصد (T60) و 90 درصد (T90) میوه در ترکیب های مختلف دامنه و بسامد ارتعاش حاکی از کاهش زمان لازم برای جداسازی با افزایش دامنه و بسامد ارتعاش می باشد. نتایج این بررسی نشان دهنده امکان برداشت انتخابی میوه انجیر در طی مراحل رسیدگی و خشک شدن بر روی شاخه با استفاده از شاخه تکان می باشد.

کلیدواژه‌ها