تاثیر لرد خرما با آنزیم بر عملکرد رشد، دستگاه گوارش و قابلیت هضم مواد مغذی در جوجه های گوشتی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کرمان، کرمان، ج. ا. ایران.

2 دانشگاه کرمان

چکیده

چکیده- این آزمایش به منظور بررسی مقایسه سطوح مختلف لرد خرما با و بدون آنزیم بر صفات عملکردی رشد در جوجه های گوشتی انجام شد. 5 جیره آزمایشی با ترکیبات مواد مغذی مشابه با جیره شاهد آماده شد که قسمتی از ذرت در جیره شاهد با سطوح مختلفی از لرد خرما جایگزین شد (0، 25، 50 و 100 گرم/کیلوگرم). جوجه های گوشتی نر یکروزه به طور تصادفی در 40 قفس قرار داده شدند (4 تکرار برای هر تیمار و 10 پرنده در هر قفس) و جوجه ها تا سن 42 روزگی با جیره های آزمایشی مربوطه تغذیه شدند. وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل در صول دوره آزمایش ثبت گردید. در پایان دوره قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی اندازه گیری شد. نتایج نشان دادند، مصرف جیره هایی که با 75 و 100 گرم لرد خرما /کیلوگرم جایگزین شده بودند، وزن بدن و مصرف خوراک بالاتری داشتند (05/0>P ). پرندگانی که جیره هایی با 50، 75 و 100 گرم لرد خرما /کیلوگرم همراه با آنزیم دریافت کرده بودند، نسبت به گروه شاهد بدون آنزیم، اضافه وزن روزانه بهتری داشتند (05/0>P )، همچنین در این گروه ها قابلیت هضم پروتئین خام بهبود یافته بود(05/0>P ). نتایج نشان دادند که جایگزینی لرد خرما تا سطح 100 گرم/کیلوگرم، همراه با آنزیم می تواند صفات عملکردی رشد را بهبود دهد.

کلیدواژه‌ها


AlHomidan, A.H. (2003). Date waste, whole dates and date pits as ingredients in broiler diets. Egyptian Poultry Science, 23, 15–35.
AlYousef, Y.M. (1985). Dates as foodstuff for poultry and the effect of alkali on date pit fiber. PhD. Thesis. Department of Animal Science. University of Missouri, Columbia.
AOAC. Official Methods of Analysis. (2000). 15th ed. Arlington: Association of Official Analytical Chemists.
Besbes, S., Blecker, C., Deromnne, C., Drira, N., & Attia, H. (2004). Date seeds: Chemical composition and characteristic profiles of the lipid fraction. Food Chemistry, 84, 577–584.
Brenes, A., Smith, M., Guener, W., & Marquardt, R.R. (1993). Effect of enzyme supplementation on the performance and digestive tract size of broiler chickens fed wheat- and barley-based diets. Poultry Science, 72, 1731–1739.
Carpenter, K.L., & Clegg, K.M. (1956). The metabolizable energy of poultry feeding stuffs in relation to their chemical composition. Journal of the Science Food and Agriculture, 7, 45–51.
Choct, M. (1997). Enzyme in animal nutrition. The unseen benefits. In: R. R. Marquardt, and Han, Z. K. (Eds.), Enzymes in poultry and swine nutrition. Canada: IDRC Books.
Daghir, N. (2008).  Poultry Production in Hot Climates (2nd ed.). UK: CABI Publishing, Wallingford.
Gallaher, D., & Scheeman, B. (1986). Effect of dietary fiber on protein digestibility and utilization. In G.A. Spiller. (Ed.), CRC handbook of dietary fiber in human nutrition. Boca Raton: CRC Press.
Garrison, M.V., Rein, R.L., Fawley, P., & Breidenstein, C.P. (1978). Comparative digestibility of acid detergent fiber by laboratory albino and wild Polynesian rats. Journal of Nutrition, 108, 191-200.
Hill, F.W., & Danski, L.M. (1954). Studies on the energy requirements of chickens. 1. The effect of dietary energy level on growth and feed consumption. Poultry Science, 33, 112–119.
Hussein, A.S., Alhadrami, G.A., & Khalil, Y.H. (1998). The use of dates and date pits in broiler starter and finisher diets. Bioresource Technology, 66, 219–223.
Iranian Council of Animal Care, (1995). Guide to the Care and Use of Experimental Animals, Vol. 1. IUT, Iran
Nagib, H., AlYousef, Y.M., & Hmeidan, M. (1994). Partial replacement of corn with dates in layer diet. Journal of Applied Animal Research, 6, 91-96.
NRC. National Research Council, (1994). Nutrient requirements of poultry (9th ed.). USA: National Academy Press.
Pendergast, B.A,. & Boag, D.A. (1973). Seasonal changes in the internal anatomy of spruce grouse in Alberta. The Auk, 90, 307–317.
Pettersson, D., Graham, H., & Aman, P. (1991). The nutritive value for broiler chickens of pelleting and enzyme supplementation of a diet containing barley wheat and rye. Animal Feed Science and Technology, 33, 1-14.
Robbins, D.H., & Firman J.D. (2006). Evaluation of the metabolizable energy of poultry by-product meal for chickens and turkeys by various methods. International Journal of Poultry Science, 5, 753-758.
Rotter, B.A., Marquardt, P.R., Guenter, W., Biliaderis, C., & Newman, C., W. (1989). In vitro viscosity measurement of barley extracts as predictors of growth responses in chicks fed barley-based diets supplemented with a fungal enzyme preparation. Canadian Journal of Animal Science, 69, 431-439.
Saafi, E.B., Trigui, M., Thabet, R., Hammami, M., & Achour, L. (2008). Common date palm in Tunisia: chemical composition of pulp and Pits. International Journal of Food Science and Technology, 43, 2033–2037.
Sahin, K., & Kucuk, O. (2003). Zinc supplementation alleviates heat stress in laying Japanese quail. Journal of Nutrition, 133, 2808–2811.
Sas Institute, (1999). SAS User’s Guide, Version 8.0. Statistical Analysis System, Cary, NC: SAS Institute Inc.
Savory, C.J., & Gentle, M.M. (1976). Effects of dietary dilution with fiber on food intake and gut dimensions of Japanese quail. British Poultry Science, 17, 561–570.
Savory, C.J., & Knox, A.A. (1991). Chemical composition of caecal contents in the fowl in relation to dietary fiber level and time of day. Comparative Biochemistry and Physiology, 100, 739–743.
Sawaya, W.N., Khalil, J.K., & Safi, W.J. (1984). Chemical composition and nutritional quality of date seeds. Journal of Food Science, 49, 617-619.
Swiatkiewicz, S., & Korleski, J. (2008). The use of distillers dried grains with soluble (DDGS) in poultry nutrition. World's Poultry Science Journal, 64, 257–265.
Vandepopuliere, J.M., AlYousef, Y., & Lysons, J.J. (1995). Dates and date pits as ingredients in broiler starting and Coturnix Quail breeder diets. Poultry Science, 74, 1134-1142.
VanSoest, P.J., Robertson, J.B., & Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583–3597.
Vieira, S.L., Penz, A.M., Leboute, E.M., & Corteline, J. (1992). A nutritional evaluation of a high fiber sunflower meal. Applied Poultry Research, 1, 382–388.