بهبود رشد رویشی و زایشی توت فرنگی رقم پاروس با محلول پاشی و کاربرد خاکی هیومیک اسید

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

بخش علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ج. ا. ایران

چکیده

ترکیبات آلی از جمله عصاره جلبک های دریایی در کشاورزی ارگانیک و پایدار به کار برده می شوند. یکی از این ترکیبات هیومیک اسید است که به طور گسترده در پروژه های پژوهشی و تجاری کاربرد دارد. هیومیک اسید یک اسید آلی است که از هوموس و ترکیبات طبیعی به دست می آید و اثرات هورمونی داشته و باعث افزایش جذب عناصر غذایی و زیست توده ریشه و اندام هوایی می شود. به منظور بررسی اثر محلول پاشی و کاربرد خاکی هیومیک اسید بر پاسخ های توت فرنگی، پژوهش حاضر به صورت طرح کاملاً تصادفی انجام شد. گیاهان دختری ریشه دار شده توت فرنگی رقم پاروس در گلدان های پلاستیکی 3 لیتری پر شده با خاک برگ، خاک مزرعه و ماسه، (1:1:1 حجمی) کاشته شدند. پس از استقرار گیاهان ترکیب Greenhum (حاوی 5/13% هیومیک اسید به عنوان ماده موثره) با غلظت های 0، 300، 600، 900 و 1200 میلی گرم در لیتر به صورت محلول پاشی و 0، 300، 450، 600 و 750 میلی گرم در لیتر به صورت خاکی به کاربرده شدند. نتایج نشان داد که محلول پاشی این ترکیب در غلظت های 600 و 900 میلی گرم در لیتر بالاترین وزن خشک ریشه و شاخساره را ایجاد کرد. اسید کل میوه در کاربرد خاکی هیومیک اسید به میزان 750 میلی گرم در لیتر و محلول پاشی 300 میلی گرم در لیتر به طور معنی دار بیشتر از گیاهان شاهد بود. بالاترین ویتامین ث و TSS میوه به ترتیب از گیاهان محلول پاشی شده با 900 و 600 میلی گرم در لیتر به دست آمد. بالاترین تعداد گل و عملکرد را گیاهان تیمار شده با محلول پاشی 900 میلی گرم در لیتر تولید کردند. به طور کلی کاربرد گرین هام به ویژه در غلظت های 600 و 900 میلی گرم در لیتر به صورت محلول پاشی بیشتر پارامترهای بررسی شده را به طور معنی دار افزایش دادند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Albayrak, S., & Carna, N. (2005). Effects of different levels and application times of humic acid on root and leaf yield components of forage turnip. Journal of Agronomy4,2, 130-133.
Ameri, A., & Tehranifar, A. (2012). Effect of humic acid on nutrient uptake and physiological characteristic Fragaria ananassa cv. Camarosa. Journal of Biological and Environmental Science6, 16, 77-79.
Atiyeh, R.M., Lee, S., Edwards, C.A., Arancon, N.Q., & Metzger, J.D. (2002). The influence of humic acid derived from earthworm-processed organic wastes on plant growth. Bioresource Technology, 84, 7-14.
Baldotto, L.E.B., Baldotto, M.A., Canellas, L.P., Bressan-Smith, R., & Olivares, F.L. (2010). Growth promotion of pineapple ‘Victoria’ by humicacids and Burkholderiaspp. during acclimatization. Revista Brasileira de Ciênciado Solo, 34, 1593-1600.
Bohme, M., & ThiLua, H. (1997). Influence of mineral and organic treatments in the rhizosphere on the growth of tomato plants. Acta Horticulturae, 450, 161-168.
Cacco G., & Dell Agnolla, G.(1984). Plant growth regulator activity of soluble humic substances. Canadian Journal of Soil Science, 64, 25-28.
Celik, H., Katkat, A.V., Ayk, B.B., & Turan, M.A. (2008). Effects of soil application of humus on dry mass and mineral nutrients uptake of maize under calcareous soil conditions. Archives of Agronomy and Soil Science, 54(6), 605-614.
Chen, Y., Clapp, C.E., & Magen,H. (2004). Mechanisms of plant growth stimulation by humic substances: The role of organo-iron complexes. Soil Science and Plant Nutrition, 50, 1089-1095.
Chen, Y., & Aviad, T. (1990). Effect of humic substances on plant growth. In:Humic Substances in Soil and Crop Sciences: Selected Readings, P. Maccarthy (ed), pp. 161-186, Madison, Wisconsin.
Cimrin, K.M., & Yylmaz, Y. (2005). Humic acid applications to lettuce do not improve yield but do improve phosphorus availability. Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil and Plant, 55, 58-63.
David, P.P., Nelson, P.V.& Sanders, D.C. (1994). A humic acid improves growth of tomato seedling in solution culture. Journal of Plant Nutrition, 17(1), 173-184.
Dursun, A., Guvenc, I., & Turan, M. (2002). Effects of different levels of humic acid on seedling growth and macro- and micro-nutrient contents of tomato and eggplant. Acta Agrobotanica, 56, 81-88.
El-Mohamedy, R.S.R., & Ahmed, M.A. (2009). Effect of biofertilizers and humic acid on control of dry root rot disease and improvement yield quality of mandarin (Citrus reticulate Blanco). Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 5(2), 127-137.
Eyheraguibel, B., Silvestre, J., & Morard, P. (2008). Effects of humic substances derived from organic waste enhancement on the growth and mineral nutrition of maize. Bioresource Technology, 99(10), 4206-4212.
Farouk, S., Mosa, A.A., Taha, A.A., Heba, M., Ibrahim, M., & EL-Gahmery, A.M. (2011). Protective effect of humic acid and chitosan on radish (Raphanus sativus L. var. sativus) plants subjected to cadmium stress. Journal of Stress Physiology and Biochemistry, 7(2), 99-116.
Hartwigson, J.A., & Evans, M.R. (2000). Humic acid seed and substrate treatments promote seedling root development. HortScience,35(7), 1231-1233.
Hafez, M.M. (2004). Effect of some sources of nitrogen fertilizer and concentration of humic acid on the productivity of squash plant. Egyptian Journal of Applied Science, 19, 293-309.
Katkat, A.V., Celik,H., Murat, A.T., & Bulent, B.A. (2009). Effects of soil and foliar applications of humic substances on dry mass and mineral nutrients uptake of wheat under calcareous soil conditions. Australian Journal of Basic and Applied Science3, 2, 1266-1273.
Kaya, M., Atak, M., Ciftci, C.Y., & Unver, S. (2005). Effects of zinc and humic acid applications on yield and some yield components of bread wheat (Triticum aestivum L.). Natural Applied Science, 9(3) (in Turkish with English abstracts).
Khaled, H., & Hassan, A.F. (2011). Effect of different levels of humicacids on the nutrient content, plant growth, and soil properties under conditions of salinity. Soil and Water Research, 6 (1), 21–29.
Loffredo, E., Senesi, N., & Dorazio, V. (1997). Effects of humic acids and herbicides, and their combinations on the growth of tomato seedlings in hydroponics. Zeitschrift Fur Pflanzenernahrung Und Bodenkunde, 160, 455-461.
Nardi, S., Pizzeghello, D., Muscolo, A., & Vianello, A.(2002). Physiological effects of humic substances on higher plants. Soil Biology and Biochemistry, 34, 1527-1536.
Obsuwan, K., Namchote, S., Sanmanee, N., Panishkan, K., & Dharmvanij, S. (2011). Effect of various concentrations of humic acid on growth and development of eggplant seedlings in tissue cultures at low nutrient level. World Academy of Science, Engineering and Technology, 80, 276-278.
Padem, H., & Ocal, A. (1999). Effect of humic acid applications on yield and some characteristics of processing tomato. Acta Horticulturae, 487, 159-163.
Pertuit, A., Dudley, J., J.B., & Toler, J.E. (2001). Leonardite and fertilizer levels influence tomato seedling growth. Hort Science, 36, 913-915.
Pettit, R. (2004). Organic matter, humus, humate, humic acid, fulvic acid and humin: their importance in soil fertility and plant health [Online]. Available at www. humate. info/ mainpage.htm.
Rengrudkij, P., & Partida, G.J. (2003). The effects of humic acid and phosphoric acid on grafted Hass avocado on Mexican seedling rootstocks. Actas V Congreso Mundial del Aguacate pp. 395-400.
Russo, R.O., & Berlyn G.P. (1992). Vitamin-humic algal root bio stimulant increases yield of green bean. Hort Science, 27(7), 847.
Salman, S.R., Abou-hussein, S.D., Abdel-Mawgoud, A.M.R., & El-Nemr, M.A. (2005). Fruit yield and quality of watermelon as affected by hybrids and humic acid application. Journal of Applied Sciences Research, 1(1), 51-58.
Saruhan, V., Kuvuran, A., & Babat1, S.(2011). The effect of different humic acid fertilization on yield and yield components performances of common millet (Panicum miliaceum L.). Scientific Research and Essays, 6(3), 663-669).
Sangeetha, M., Singaram, P., & Devi, R.D. (2006). Effect of lignite humic acid and fertilizers on the yield of onion and nutrient availability. In: 18th World Congress of Soil Science July 9-15, Philadelphia, Pennsylvania, USA.
Singhvi, N.R. (1989). Dikegulacsodium and humic acid interaction in Raphanus sativus L. Acta Botanica India, 17(2), 218-219.
Tan, K.H. (2003). Humic matter in soil and the environment: principles and controversies. Marcel Dekker, Inc., New York, 408p.
Turkmen, O., Dursun, A., Turan, M., & Erdinc, C.(2004). Calcium and humic acid affect seed germination, growth and nutrient content of tomato (Lycopersicones culentum L.) seedlings under saline soil conditions. Soil and Plant Science, 54, 168-174.
Turkmen, O., Demir, S., Ensoy, S., & Dursun, A. (2005). Effects of mycorrhizal fungus and humic acid on the seedling development and nutrient content of pepper grown under saline soil conditions. Journal of Biological Science, 5(5), 568-574.
Varanini, Z., & Pinton, R. (1995). Humic substances and plant nutrition. Progress in Botany, 56, 97-117.
Zandonadi, D.B., Canellas, L.P., & Facanha, A.R. (2007). Indolacetic and humic acids induce lateral root development through a concerted plasmalemma and tonoplast H+ pumps activation. Planta,225, 1583-1595.
Zimmer, G. (2004). Humates and humic substances. National Journal Sustainable Agricultural, 34(1), 1-2.