اثر تنک شیمیایی بر تغییرات فصلی عناصر معدنی برگ و میوه سیب "سلطانی"

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

چکیده- هدف از این پژوهش بررسی اثرات تنک شیمیایی بر تغییرات فصلی عناصر معدنی در برگ و میوه درختان سیب رقم سلطانی بود. تیمارهای آزمایش شامل شاهد (تنک نشده)، اسید نفتالن استیک در غلظت های 5 و 10 میلی گرم در لیتر، نفتالن استامید در غلظت های 25 و 50 میلی گرم در لیتر، بنزیل آدنین در غلظت های 50 و 100 میلی گرم در لیتر و کارباریل در غلظت های 500 و 1000 میلی گرم در لیتر بود که در زمانی که میوه ها قطری حدود 8 تا 10 میلی متر داشتند، روی درختان محلول پاشی شد. نتایج نشان داد در طول فصل رشد غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ کاهش در حالی که کلسیم و منیزیم افزایش یافت. غلظت ترکیبات معدنی میوه نیز با افزایش سن میوه ها تغییر یافت به گونه ایی که با بلوغ میوه ها غلظت عناصر فوق کاهش یافت. بسیاری از ترکیبات شیمیایی تنک کننده کاربردی سبب تغییر در غلظت نیتروژن و پتاسیم برگ شد در حالیکه بر غلظت فسفر، کلسیم و منیزیم برگ اثری نداشت. تنک شیمیایی سبب افزایش غلظت فسفر، پتاسیم و منیزیم میوه ها شد. بر اساس نتایج این تحقیق تنک شیمیایی با اثر بر تجمع برخی عناصر غذایی در میوه سیب به خصوص فسفر و پتاسیم قادر است سبب بهبود کیفیت میوه ها شود.

کلیدواژه‌ها