تولید صمغ زانتان با استفاده از شیره خرما به عنوان ضایعات کشاورزی بوسیله Xanthomonas campestris

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

بخش علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، جمهوری اسلامی ایران

چکیده

در این پژوهش از   Xanthomonas campestrisجهت تولید  صمغ زانتان با به کار گیری شیره خرما به عنوان سوبسترا استفاده شد. تخمیر با شیره خرما و شیره ساکاروز در دمای ˚C۲۸ و ٨/٦pH= در شیکر بن ماری (rpm ۲٤٠) انجام شد. اثر زمان تخمیر (٢٤، ٤٨، ٧٢، ٩٦ و ١٢٠ ساعت) بر تولید صمغ زانتان مورد مطالعه قرار گرفت. میزان تولید صمغ زانتان بعد از ۹۶ ساعت به حداکثر میزان  mL١٠٠/g ٨٩/٠ در دمای ˚C 28 و سرعت rpm ٢٤٠ رسید. اثر pH بر تولید صمغ خالص شده زانتان نیز بررسی شد. اپتیمم pH برای تولید صمغ زانتان ٥/٥ بود. زانتان تولید شده در این مطالعه با زانتان تجاری مقایسه شد و نتایج حاصل نشان داد که این دو نمونه خواص ساختاری مشابه دارند که بوسیله TLC و FT-IR تشابه آنها تأیید شد. نتایج حاکی از آن است که شیره خرما به عنوان یک سوبسترا قابلیت بالایی برای تولید صمغ زانتان دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات