سبب شناسی بیماری گال باکتریایی زیتون تلخ در ایران

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، جمهوری اسلامی ایران

چکیده

زیتون تلخ (سنجد تلخ) (Melia azedarach Lin.) درختی است زیبا، که موطن اصلی آن هیمالیا است و به صورت یک گونه بومی در ایران در آمده است. این درخت دارای گل های زیبا و معطری است و از آن به عنوان یک درخت تزئینی در باغ ها و بوستان هــــای شهری استفاده می شود. طی سال های ۱۳٨۳- ۱۳٨۲ علائمی شبیه به گال باکتریایی روی درختان زیتون تلخ در فضای سبز شهر شیراز مشاهده گردید. از گال های جوان، ریز و نرم یک باکتری گرم منفی جدا سازی شد. جدایه های باکتری مذکور، اکسیداز منفی و قادر به تولید رنگ دانه فلورسنت روی محیط King's B ، تولید لوان، لهانیدن ورقه های سیب زمینی ، هیدرولیز ژلاتین و کازئین ، احیاء نیترات، تحمل نمک طعام چهاردرصد و رشد در 5 درجه سانتی گراد، تولید اوره آز، تولید ایندول نبود. جدایه ها قادر به هیدرولیز آرژنین، تحمل نمک طعام دو درصد و رشد در 35 درجه سانتی گراد و کاتالاز مثبت بودند و درگیاه توتون ایجاد فوق حساسیت نمودند. جدایه های مذکور پس از مایه زنی به  نهال های  بذری  زیتون تلخ  علائم گال را  نشان دادند. حرکت سیستمیک جدایه ها روی گیاه زیتون تلخ به اثبات رسید. براساس آزمونهای بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی و بیما ری زایی عامل بیماری به عنوان Pseudomonas meliae  شناسایی شد. بررسی نقوش پروتئینی نشان داد که جدایه های مذکور همگن می باشند و با جدایه های syringae P. ،P. viridiflava   P. savastanoi و  P. fluorescens  متفاوت بودند. این اولین گزارش از وجود بیماری گال باکتریایی  درخت زیتون تلخ در ایران می باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات