تأثیر اشعه ماورابنفش و مادون قرمز بر برخی خواص مکانیکی پوسته تخم مرغ آغشته به روغن با استفاده از روش سطح پاسخ

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ج. ا. ایران.

2 گروه گروه تغذیه دام و طیور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ج. ا. ایران.

چکیده

امروزه، به دلیل افزایش آگاهی مردم، استفاده از تخم‌مرغ، به عنوان منبعی از اسیدهای آمینه ضروری بدن انسان، گسترش یافته است. از آن جایی که تخم‌مرغ، یک غذای بسته‌بندی شده محسوب می‌شود، جنبه کیفی و یکپارچگی مکانیکی پوسته آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق، تعدادی تخم‌مرغ سالم انتخاب شد و سپس تحت اشعه ماورابنفش و مادون قرمز قرار گرفت. پس از این مرحله، نیمی از نمونه‌ها به روغن آفتابگردان آغشته و به مدت 2 روز در انبار نگهداری شدند. در مرحله بعد، مقدار نیروی شکست پوسته تخم‌مرغ، به کمک دستگاه اینستران بدست آورده شد. نتایج این آزمایش نشان داد که تعدادی از سطوح فاکتورهای پرتودهی ماورابنفش توانستند تغییراتی در مقدار نیروی شکست پوسته تخم‌مرغ به وجود آورند. در بررسی تاثیر نور مادون قرمز بر نیروی شکست پوسته تخم‌مرغ مشاهده شد که با افزایش تعداد لامپ و زمان پرتودهی، مقدار نیروی شکست نیز افزایش پیدا کرده است و دارای یک رابطه مستقیم با فاکتورهای تعداد لامپ و زمان پرتودهی بود. همچنین در بررسی تاثیر نمونه‌های تحت پرتو مادون قرمز و آغشتگی پوسته به روغن آفتابگردان، نتیجه شد که آغشتگی پوسته تخم‌مرغ به روغن، سبب کاهش مقدار نیروی شکست از 3/30 به 5/26 نیوتن می‌شود. در نهایت مشاهده شد که نمونه‌های تحت پرتو مادون قرمز دارای مقدار نیروی شکست متوسط بیشتری نسبت به نمونه‌های تحت پرتو ماورابنفش بودند.

کلیدواژه‌ها


Abdanan Mehdizadeh, S., Minaei, S., Hancock, N. H., & Karimi Torshizi, M. A. (2014). An intelligent system for egg quality classification based on visible-infrared transmittance spectroscopy. Information Processing in Agriculture, 1, 105–114.
Afzal, T. M., Abe, T., & Hikida, Y. (1999). Energy and quality aspects during combined FIR-convection drying of barley. Journal of Food Engineering, 42, 177–182.
Allen, D. J., Nogués, S., & Baker, N. R. (1998). Ozone depletion and increased UV-B radiation: is there a real threat to photosynthesis?. Journal of Experimental Botany, 49, 1775–1788.
Azadbakht, M., Torshizi, M. V., & Ziaratban, A. (2016). Application of artificial neural network (ANN) in predicting mechanical properties of canola stem under shear loading. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 18, 413–425.
Bischof, K., Peralta, G., KraÈbs, G., Van De Poll, W. H., Pérez-Lloréns, J. L., & Breeman, A. M. (2002). Effects of solar UV‐B radiation on canopy structure of Ulva communities from southern Spain. Journal of Experimental Botany, 53, 2411–2421.
Booij-James, I. S., Dube, S. K., Jansen, M. A., Edelman, M., & Mattoo, A. K. (2000). Ultraviolet-B radiation impacts light-mediated turnover of the photosystem II reaction center heterodimer in Arabidopsis mutants altered in phenolic metabolism. Plant Physiology, 124, 1275–1284.
Carter, T. C. (1976). The hen’s EGG: Shell forces at impact and quasi‐static compression. British Poultry Science, 17, 199–214.
Costa, H., Gallego, S. M., & Tomaro, M. L. (2002). Effect of UV-B radiation on antioxidant defense system in sunflower cotyledons. Plant Science, 162, 939–945.
Coucke, P., Jacobs, G., & Baerdemaeker, J. De. (1999). Comparative analysis of the static and dynamic mechanical eggshell behaviour of a chicken egg, Presented at the International Seminar on Modal Analysis, Katholieke Universteit Leuven, 2000. Katholieke Universteit Leuven: Departement Werktuigkunde.
Foutz, T. L., Thompson, S. A., & Evans, M. D. (1993). Comparison of loading response of packed grain and individual kernels. Transactions of the American Society of Agricultural Engineers, 36, 569–576.
Galic, A., Pliestic, S., Janjecic, Z., Bedekovic, D., Filipovic, D., Kovacev, I., & Copec, K. (2018). Some physical, morphological, and mechanical characteristics of turkey (Meleagris gallopavo) eggs. Brazilian Journal of Poultry Science, 20, 317–324.
Jacob, J. P., Miles, R. D., & Mather, F. B. (2011). Egg quality. Institute of Food and Agricultural Sciences, 24, 1–12.
Jones, D. R., Ward, G. E., Regmi, P., & Karcher, D. M. (2018). Impact of egg handling and conditions during extended storage on egg quality. Poultry Science, 97, 716–723.
Ketelaere, B. D., Govaerts, T., Coucke, P., Dewil, E., Visscher, J., Decuypere, E., & Baerdemaeker, J. D. (2002). Measuring the eggshell strength of 6 different genetic strains of laying hens: Techniques and comparisons. British Poultry Science, 43, 238–244
Lin, H. (2004). New approach of testing the effect of heat stress on eggshell quality: Mechanical and material properties of eggshell and membrane. British Poultry Science, 45, 476-482.
Mahmoodi, M. J., Azadbakht, M., Asghari, A., & Dastar, B. (2019). Investigating the amount of resistance to break the eggshell under the influence of a strong magnetic field (MRI). Poultry Science Journal, 7, 101–108.
Marsilio, V., Lanza, B., Campestre, C., & De Angelis, M. (2000). Oven‐dried table olives: Textural properties as related to pectic composition. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80, 1271–1276.
Mohammadi-Alasti, S. K. B., & Abbasgholipour, M. (2015). The design, fabrication and evaluation of egg weighing device using capacitive sensor and neural networks. Journal of Agricultural Machinery, 5, 261–269.
Narushin, V. G., Van Kempen, T. A., Wineland, M. J., & Christensen, V. L. (2004). Comparing infrared spectroscopy and egg size measurements for predicting eggshell quality. Biosystems Engineering, 87, 367–373.
Tang, Z., Li, Y., Zhang, B., Wang, M., & Li, Y. (2020). Controlling rice leaf breaking force by temperature and moisture content to reduce breakage. Agronomy, 10, 628.
Turtoi, M., & Borda, D. (2014). Decontamination of egg shells using ultraviolet light treatment. World's Poultry Science Journal, 70(2), 265-278.
Turcsányi, E., & Vass, I. (2000). Inhibition of photosynthetic electron transport by UV‐A radiation targets the photosystem II complex. Photochemistry and Photobiology, 72, 513–520.
Voisey, P. W., & Hunt, J. R. (1969). Effect of compression speed on the behaviour of eggshells. Journal of Agricultural Engineering Research, 14, 40–46.