کاربرد تورهای رنگی برای جلوگیری از آفتاب سوختگی و افزایش کیفیت میوه انار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

بخش علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ج. ا. ایران

چکیده

یک مشکل شایع در میوه انار (Punica granatum L.) آفتاب سوختگی است که باعث کاهش کیفیت میوه می شود. هدف از این مطالعه، کاهش میزان آفتاب سوختگی در طی رشد میوه انار با پوشاندن آنها با تورهای رنگی بود. برای مقایسه کارایی تورهای رنگی از کائولین (5%) به عنوان یک روش سنتی برای کاهش آفتاب سوختگی استفاده شد. کیسه های توری به رنگ‌های سفید ، سبز ، زرد ، خاکستری یا آبی بودند. این مطالعه در مدت دو سال متوالی بر روی انار رقم تجاری رباب نی ریز انجام شد. رنگ تورها در زمان برداشت بر محتوای آنتوسیانین انار دانه‌ها تأثیر داشت. آنها همچنین آسیب های ناشی از آفتاب سوختگی را کاهش دادند. میوه های گروه شاهد در مقایسه با آنهایی که با تورهای آبی و سفید پوشانده شدند (0%) به طور قابل توجهی (32/26%) در اثر آفتاب سوختگی  آسیب دیدند. بیشترین میزان اسید اسکوربیک و کمترین مقدار آنتوسیانین در میوه های پوشیده شده با تورهای آبی ثبت شد. کمترین میزان سفید شدن انار دانه در اثر پوشاندن میوه‌ها با تورهای سفید مشاهده شد. پوشاندن میوه‌ها با تورهای خاکستری باعث بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی و بالاترین میزان ترکیبات فنلی کل در انار دانه‌ها شد. به طور کلی، پوشاندن میوه با تور برای جلوگیری از آفتاب سوختگی و افزایش کیفیت میوه توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها


Almutairi, K. F., Abdel-Sattar, M., Mahdy, A. M., & El-Mahrouky, M. A. (2021). Co-application of mineral and organic fertilizers under deficit irrigation improves the fruit quality of the wonderful pomegranate. Plant Biology, PeerJ 9:e11328 https://doi.org/10.7717/peerj.11328
Basile, B., Romano, R., Giaccone, M., Barlotti, E., Colonna, V., Cirillo, C., Shahak, Y., & Forlani, M. (2008). Use of photo-selective nets for hail protection of kiwifruit vines in southern Italy. Acta Horticulturae, 770, 185-192.
Claudia Dussi, M., & Sugar, D. (1995). Characterizing and quantifying anthocyanins in red pears and the effect of light quality on fruit color. Journal of the American Society for Horticultural Science, 120, 785-789.
Dandachi, F., Hamadeh, B., Youssef, H., Chahine, H., & Chalak, L. (2017). Diversity assessment of the Lebanese germplasm of pomegranate (Punica granatum L.) by morphological and chemical traits. Annals of Agricultural Sciences, 62(1), 89-98.
Ehteshami, S., Sarikhani, H., & Ershadi, A. (2011). Effect of kaolin and gibberellic acid application on some qualitative characteristics and reducing the sunburn in pomegranate fruits (Punica granatum) CV. 'Rabab Neiriz'. Plant Products Technology, 11, 15-23.
Fallik, E., Alkalai-Tuvia, S., Parselan, Y., Aharon, Z., Elmann, A., Offir, Y., & Shahak, Y. (2008). Can colored shade nets maintain sweet pepper quality during storage and marketing? Acta Horticulturae, 830, 37-44.
Ghasemnezhad, M., Shiri, M. A., & Sanavi, M. (2010). Effect of chitosan coatings on some quality indices of apricot (Prunus armeniaca L.) during cold storage. Caspian Journal of Environmental Sciences, 8(1), 25-33.
Huang, C., Yu, B., Teng, Y., Su, J., Shu, Q., Cheng, Z., & Zeng, L. (2009). Effects of fruit bagging on coloring and related physiology, and qualities of red Chinese sand pears during fruit maturation. Scientia Horticulturae, 121(2),149-158.
Ilić, Z. S., Milenković, L., Stanojević, L., Cvetković, D., & Fallik, E. (2012). Effects of the modification of light intensity by color shade nets on yield and quality of tomato fruits. Scientia Horticulturae, 139, 90-95.
Ishikawa, T., Dowdle, J., & Smirnoff, N. (2006). Progress in manipulating ascorbic acid biosynthesis and accumulation in plants. Physiologia Plantarum, 126, 343-355.
Kırca, A., Özkan, M., & Cemeroğlu, B. (2007). Effects of temperature, solid content and pH on the stability of
black carrot anthocyanins. Food Chemistry, 101(1), 212-218.
Kittas, C., Rigakis, N., Katsoulas, N., & Bartzanas, T. (2009). Influence of shading screens on microclimate, growth and productivity of tomato. Acta Horticulturae, 807, 97–102.
Melgarejo, P., Martınez, J., Hernández, F. C. A., Martınez-Font, R., Barrows, P., & Erez, A. (2004). Kaolin treatment to reduce pomegranate sunburn. Scientia Horticulturae, 100, 349-353.
Mirdehghan, S. H., Rahemi, M., Serrano, M., Guillén, F., Martínez-Romero, D., & Valero, D. (2006). Prestorage heat treatment to maintain nutritive and functional properties during postharvest cold storage of pomegranate. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(22), 8495-8500.
Nielsen, S. S. (2010). Food analysis. New York: Springer.
Oren-Shamir, M., Gussakovsky, E., Eugene, E., Nissim-Levi, A., Ratner, K., Ovadia, R., & Shahak, Y. (2001). Coloured shade nets can improve the yield and quality of green decorative branches of Pittosporum variegatum. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 76(3), 353-361.
Ovadia, R., Dori, I., Nissim-Levi, A., Shahak, Y., & Oren-Shamir, M. (2009). Coloured shade-nets influence stem length, time to flower, flower number and inflorescence diameter in four ornamental cut-flower crops. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 84(2), 161-166.
Pailly, O., Habib, R., & Delecolle, R. (1995). Effect of soil and climate conditions on soluble solids evolution during maturation of kiwifruit. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 23,145-153.
Parchomchuk, P., & Meheriuk, M. (1996). Orchard cooling with pulsed overtree irrigation to prevent solar injury and improve fruit quality of Jonagold apples. HortScience, 31(5), 802-804.
Rajapakse, N. C., & Shahak, Y. (2007). Light-quality manipulation by horticulture industry. In: Whitelam G. C. & Halliday K. J. (Eds) Annual Plant Review; Light and Plant Development (p 290-312) Clemson. Blackwell Publishing.
Ramezanian, A., & Erkan, M. (2017). Pomegranates (Punica granatum L.). In: Yahia E (Ed) Fruit and Vegetable Phytochemicals: Chemistry and human health. (pp 1179-1194). New York: 2nd edn. Wiley.
Retamales, J. B., Montecino, J. M., Lobos, G. A., & Rojas, L. A. (2006). Colored shading nets increase yields and profitability of highbush blueberries. ACTA Horticulturae, 770, 193-197.
Shahak, Y., Ratner, K., Giller, Y. E., Zur, N., Or, E., Gussakovsky, E. E., Stern, R., Sarig, P., Raban, E., Harcavi, E., & Doron, I. (2006). Improving solar energy utilization, productivity and fruit quality in orchards and vineyards by photoselective netting. ACTA Horticulturae, 772, 65-72.
Shahak, Y., Gussakovsky, E. E., Gal, E., & Ganelevin, R. (2004). Colornets: Crop protection and light-quality manipulation in one technology. Acta Horticulturae, 659, 143-151.
Shakeri, M., Ashkan, M., & Zakiei, Z. (2006). Sunburn of trunks and branches of pomegranate trees and its control. Journal of Agricultural Sciences of Iran, 37, 93-100. (In Farsi).
Solomakhin, A., & Blanke, M. M. (2010). Can coloured hailnets improve taste (sugar, sugar: Acid ratio), consumer appeal (colouration) and nutritional value (anthocyanin, vitamin C) of apple fruit? LWT-Food Science and Technology, 43(8), 1277-1284.
Stamps, R. H. (2009). Use of colored shade netting in horticulture. HortScience, 44(2), 239-241.
Taki, M., Dabbagh, G. R., Torabi, R., & Kavianpoor, M. (2014). Some mechanical methods to behavior manipulation of the carob moth, Ectomyelois ceratoniae in pomegranate orchards. International Journal of Bioscience, 4(6), 67-73.
Tefera, A., Seyoum, T., & Woldetsadik, K. (2007). Effect of disinfection, packaging, and storage environment on the shelf life of mango. Biosystems Engineering, 96(2), 201-212.