کاربردبرخی پوشش‌های خوراکی بر نگهداری خیار در مدت انبارمانی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ج. ا. ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر برخی پوشش ­های خوراکی برکاهش وزن و عمر انباری دو رقم خیار خاردار "کوراژ" و "تیبا "، پژوهشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار طراحی شد. این پژوهش دارای 5 تیمار شامل سه پوشش خوراکی (روغن زیتون، روغن بادام و پارافین خوراکی)، بسته­ بندی در کیسه کاغذی قهوه­ ای بدون پوشش خوراکی و تیمار شاهد بود.  کلیه نمونه ­های تیمار شده در ظروف پلاستیکی، هر کدام با هشت سوراخ، برای تهویه پیچیده شدند و تیمار شاهد فقط در ظروف پلاستیکی قرار داشت. بسته­ ها در دمای 10 درجه سانتی­گراد و رطوبت نسبی 85-90% به مدت 14 روز در انکوباتور انبار شدند. نتایج نشان داد که رقم تیبا سفتی بیشتری نسبت به رقم کوراژ داشت. خیارهای تیمار شده با روغن بادام کمترین کاهش وزن در مقایسه با سایر مواد پوششی داشتند، اگرچه اختلاف معنی ­داری بین دو رقم دیده نشد. بالاترین تفاوت رنگ مربوط به تیمار بسته­ بندی در کاغذ بود که تفاوت معنی­ داری با شاهد و سایر تیمارهای پوششی داشت. خیارهای بسته ­بندی شده در کاغذ بیشترین درجه سبز بودن را داشتند. بنابراین، هر دو رقم خیار خاردار پوشیده شده با مواد پوششی، ظاهر و درخشندگی بالاتری داشتند که مرتبط با  اثر پوشش­ های خوراکی بر کاهش وزن کمتر، کاهش از بین رفتن کلروفیل  و تاخیر در نرم شدن بود.

کلیدواژه‌ها


Al-Juhaimi, F., Ghafoor, K., & Babiker, E. E. (2012). Effect of gum arabic edible coating on weight loss, firmness and sensory characteristics of cucumber (Cucumis sativus L.) fruit during storage. Pakistan Journal of Botany, 44(4), 1439-1444.
Bahnasawy, A., & Khater, E. (2014). Effect of wax coating on the quality of cucumber fruits during storage. Journal of Food Processing and Technology, 5(6),1-8.
Baldwin, E. A. (2007). Surface treatments and edible coatings in food preservation. Handbook of Food Preservation, 21, 478-508.
Baldwin, E. A., Nisperos-Carriedo, M., Shaw, P. E, & Burns, J. K. (1995). Effect of coatings and prolonged storage conditions on fresh orange flavor volatiles, degrees Brix,
and ascorbic acid levels. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 43(5),1321-1331.
Buescher, R. (1979). Influence of carbon dioxide on postharvest ripening and deterioration of tomatoes. Journal of the American Society for Horticultural Science, 104(4), 545-547
Cisneros-Zevallos, L., Saltveit, M. E., & Krochta, J. M. (1997) Hygroscopic coatings control surface white discoloration of peeled (minimally processed) carrots during storage. Journal of Food Science, 62(2),363-366.
Costache, M. A., Campeanu, G., & Neata, G. (2012). Studies concerning the extraction of chlorophyll and total
carotenoids from vegetables. Romanian Biotechnological Letters, 17(5), 7702-7708.
Cuq, B., Gontard, N., & Guilbert, S. (1995). Edible films and coatings as active layers. In Rooney, M. L. (Ed.), Active food packaging (pp. 111-142). London: Springer.
DeEll, J. R., Vigneault, C., & Lemerre, S. (2000). Water temperature for hydrocooling field cucumbers in relation to chilling injury during storage. Postharvest Biology and Tecnology, 18(1), 27-32.
El-Anany, A., Hassan, G., & Rehab Ali, F. (2009). Effects of edible coatings on the shelf-life and quality of Anna apple
(Malus domestica Borkh) during cold storage. Journal of Food Technolog,7, 5-11.
Funamoto, Y., Yamauchi, N., Shigenaga, T., & Shigyo, M. (2002). Effects of heat treatment on chlorophyll degrading enzymes in stored broccoli (Brassica oleracea L.). Postharvest Biology and Technology, 24(2),163-170.
Gennadios, A., & Weller, C. L. (1990). Edible films and coatings from wheat and corn proteins. Food Technology. 44(10), 63-69
Garcia, M. A., Martino, M. N., & Zaritzky, N. E. (1998). Plasticized starch-based coatings to improve strawberry (Fragaria× ananassa) quality and stability. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46(9), 3758-3767.
Krochta, J. M., & De Mulder-Johnston, C. (1997). Edible and biodegradable polymer films: Challenges and opportunities. Food Technology, 8(7), 228-237
Miller, K., Upadhyaya, S., & Krochta, J. (1998). Permeability of d-limonene in whey protein films. Journal of Food Science, 63(2), 244-247.
Park, H. J., Chinnan, M. S., & Shewfelt, R. L. (1994). Edible coating effects on storage life and quality of tomatoes. Journal of Food Science, 59(3), 568-570.
Romano, G., Baranyai, L., Gottschalk, K., & Zude, M. (2008). An approach for monitoring the moisture content changes of drying banana slices with laser light backscattering imaging. Food and Bioprocess Technology, 1(4), 410-414.
Schouten, R. E., Tijskens, L., & van Kooten, O. (2002). Predicting keeping quality of batches of cucumber fruit based on a physiological mechanism. Postharvest Biology and Technology, 26(2), 209-220.
Snowdon, A. (1990). A color atlas of post-harvest diseases of fruits and vegetables: General introduction and fruits. London: Wolfe Scientific Ltd.
Srinivasa, P. C., Harish Prashanth, K. V., Susheelamma, N. S., Ravi, R., & Tharanathan, R. N .(2006) Storage studies of tomato and bell pepper using eco-friendly films. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86(8),1216-1224.
Tapia, M., Rojas-Graü, M., Carmona, A., Rodriguez, F., Soliva-Fortuny, R., & Martin-Belloso, O. (2008). Use of alginate-and gellan-based coatings for improving barrier, texture and nutritional properties of fresh-cut papaya. Food Hydrocolloids, 22(8), 1493-1503.
Yaman, Ö., & Bayoιndιrlι, L. (2002). Effects of an edible coating and cold storage on shelf-life and quality of cherries. LWT-Food Science and Technology, 35(2),146-150.