اثرات گیاهان میزبان روی شاخص‏های تغذیه و فعالیت‏های شیمیایی سوسک برگ خوار نارون

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ج. ا. ایران.

2 گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، گیلان ، ج. ا. ایران.

چکیده

چکیده-سوسک برگ­خوار نارون (Xanthogaleruca luteola (Muller)) ،به عنوان یکی ازمهمترین و مخرب­ترین آفات گیاه­خوارگونه‏های نارون (Ulmus spp.) درشمال ایران، معرفی شده است. در این تحقیقاث راتسه گونه‏ی میزبان ازخانواده­ی نارون شامل نارون چتری                   (Ulmus carpinifolia var. umbraculifera) ، اوجا (Ulmus carpinifolia) و آزاد (Zelkova carpinifolia)روی شاخص ­های تغذیه و فعالیت ‏های بیوشیمیایی ای آفت در شرایط  استاندارد آزمایشگاهی (دمای  2±25  درجه سانتیگراد، 14 ساعت روشنایی -  8 ساعت تاریکی و رطوبت نسبی 65 درصد) بررسی شد. نتایج نشان داد که بالاترین مقدار برای کارایی تغییر مواد غذایی خورده شده (ECI) و بالاترین کارایی تغییر مواد غذایی هضم شده (ECD)  مربوط به درخت اوجا و کمترین مقدار این دو شاخص مربوط به گونه آزاد می باشد. نرخ نسبی رشد (RGR) و هضم تقریبی (AD) روی اوجا و نارون چتری مشابه بود. بالاترین مقدار شاخص مصرف (CI) به نارون چتری و کمترین مقدار آن به آزاد تعلق داشت. اختلاف معنی داری میان فعالیت های آنزیمی اسید فسفاتاز (ACP)، آلکالین فسفاتاز (ALP)، اسپارتات آمینوترانسفرازها (AST و ALT) و لاکتات دی هیدروژناز (LDH) در همولنف لاروهای سوسک برگ‏خوار نارون که از سه میزبان مختلف تغذیه کرده بودند، مشاهده شد. بالاترین فعالیت آنزیمی  LDH،AST و ALT در لاروهایی مشاهده شد که از برگ های اوجا تغذیه کرده بودند. در ضمن، بالاترین مقدار پروتئین و تری گلیسیرید (TAG) نیز در لاروهایی اندازه گیری شد که از برگ های همین میزبان (اوجا) تغذیه کرده بودند. نتایج نشان داد تمامی فعالیت های آنزیمی به طور معنی داری روی میزبان آزاد کاهش می یابد. این نتایج نشان می دهند با توجه به بالاترین مقدار شاخص های تغذیه و فعالیت های آنزیمی، اوجا مناسب ترین میزبان برای سوسک برگخوار نارون است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Abaei, M. (1999). Iran'snon-fruit trees and shrubsand forestpests. Publicationofresearch, education and agricultural extension, Tehran, Iran.
Andreeva, E.M. (2010). What can nutritional indices tell us about gypsy moth larvae (Lymanteria dispar L.)? PesticPhytomed. (Belgrade), 25, 71-77.
Ansari, M.S., Hasan, F., & Ahmad, N. (2011). Influence of various host plants on the consumption and utilization of food by Pierisbrassicae (Linn.) Bulletin of Entomological Research, 102, 231-237.
Arbab, E., Jalali, J., & Sahragard, A. (2001).  Laboratorystudy ofthe biology ofthe pest Xanthogaleruca Luteola Muller. Journal of Entomological Society of Iran, 21(2), 85–73.
Awmack, C.S., & Leather, S.R. (2002). Host plant quality and fecundity in herbivorous insects. Annual Review of Entomology, 47, 817–844.
Barbehenn, R.V., Haugberg, N., Kochmanski, J., Menachem, B., & Miller, C. (2014). Physiological factors affecting the rapid decrease in protein assimilation efficiency by a caterpillar on newly- mature tree leaves. Physiological Entomology, 39, 69-79.
Batista Pereira, G.L., Petacci, F., Fernandes, B.J., Correa, A.G., Vieira, P.C., Fatima Da Silva, M., & Malaspina, O. (2002). Biological activity of astilbin from Dimorphandra mollis against Anticarsia gemmatalis and Spodoptera frugiperda. Pest Management Science, 58, 503-507.
Behdad, A. (1988).  Pests anddiseasesof foresttrees and shrubsand ornamental plantsin Iran, Neshad publication, Isfahan.
Bessey, O.A., Lowry, O.H., & Brock, M.J. (1946). A method for the rapid determination of alkaline phosphatase with five cubic millimetersofserum. Journal of Biological Chemistry, 164, 321-329.
Bosu, P.P., & Wagner, M.R. (2008). Anatomical and nutritional factors associated with susceptibility of elms (Ulmus spp.) to the elm leaf beetle (Coleoptera: Chrysomelidae). Journal of Economic Entomology, 101(3), 944-954.
Grabstein, E.M., & Scriber, J.M. (1982). Hostplant utilization by Hyalophora cecropia as affected by prior feeding experience. Entomologia Experimentaliset Applicata, 32, 262-268.
Jalali, J.A., Arbab, A., & Aliakbar, A. (2005). The efficacy of Aqueous plant extracts of wormwood and dwarf elder against elm leaf beetle Xanthogaleruca luteola Mull. (Col.: Chrysomelidae), Agricultural Science, 15, 115–120.
Khatamsaz, M. (1990). Flore of Iran. Ulmaceae family, No. 4. Research Institute of forestry and range management, Tehran, Iran. Ministry of Agriculture, Press.
KhaliliMahani, M., Hatami, B., & Seyedoleslami, H. (2003). Host preference of three elms and hackberry for elm leaf beetle, Xanthogaleruca luteola (Coleoptera: Chrysomelidae). Forest Ecology and Management, 186(1-3), 207–212.
King, J. (1965). The dehydrogenases or oxidoreductases. Lactate dehydrogenase. In: D. Van Nostrand (ED.), Practical clinical enzymology.- Van Nostrand Company Ltd., London.
Lazarevic, J., & PericMataruga, V. (2003). Nutritive stress effects on growth and digestivephysiology of Lymantria dispar larvae. Yugoslav Medical Biochemistry, 22, 53-59.
MardaniTalaee, M., Rahimi, V., & Zibaee, A. (2014). Effects of host plants on digestive enzymatic activities and some components involved in intermediary metabolism of Chrysodeixis chalcites (Lepidoptera: Noctuidae). Journal of Entomological and Acarological Research, 46, 96-101.
Miller, F., & Ware, G. (1999). Resistance of elms of the Ulmus davidiana complex to defoliation by the adult elm leaf beetle (Coleoptera:Chrysomelidae). Journal of Economic Entomology, 92(5), 1147–1151.
Nathan, S.S., Chung. P.G., & Murugan, K. (2005). Effect of biopesticides applied separately or togetheron nutritional indices of the rice leaf folder Cnaphalocrocis medinalis. Phytoparasitica, 33, 187-195.
Nation, J.L. (2008). Insect physiology and biochemistry, 2nd ed. CRC press, London.
Reinhold, J.G. (1953). Standard methods of clinical chemistry, 1, 88.
Richmond, W. (1973). Preparation and properties of cholesterol oxidase from Nocardia sp. And itsapplication to enzymatic assay of total cholesterol in serum. Clinical Chemistry,  19, 1350–1356.
Sabeti, H. (1999). Iranian Forests, Trees and Shrubs. University of Science and Industry. 753-775. (In Persian).
Shekari, M., JalaliSendi, J., Etebari, K., &  Zibaee, A. (2008). Effects of Artemisia annua L. (Asteracea) on nutritional physiology and enzyme activities of elm leaf beetle, Xanthogaleruca luteola Mull. (Coleoptera: Chrysomellidae). Pesticide Biochemistry and Physiology, 91, 66–74.
Sheppard, C.A., & Friedman, S. (1990). Influence of host plant, foliar phenology and larval dietaryhistory on Lymantriadispar larval nutritional indices. Entomologia Experimentaliset Applicata, 55, 247-255.
Thomas, L. (1998). Clinical Laboratory Diagnostic, first ed., TH Books Verlasgesellschaft, Frankfurt.
Waldbauer, G.P. (1968). The consumption and utilization of food by insects, in: J.W.L.Beament, J.E. Treherne, V.B. Wigglesworth (Eds.), Advances in Insect Physiology, London and New York, Academic Press.
Yazdanfar, H., & GhodskhahDaryaei, M. (2016). The effects of leaf mineral compounds on biology and survival of Xanthogaleruca Luteola Miller. (Coleoptera: chrysomelidae). Jouranalof Plant Protection, (in press)
Zibaee, A., & JalaliSendi, J. (2011). A juvenile hormone analogue, Pyriproxifen, affects some biochemical components in the hemolymph and fat bodies of Eurygasterin tegriceps Puton (Hemiptera: Scutelleridae).  Pesticide Biochemistry and Physiology, 100, 289-298.