The Effects of Shaking Frequency and Amplitude on the Detachment of Estahban Dried Fig (Ficus carica cv. Sabz)

Document Type: Full Article

Authors

Department of Mechanics of Agricultural Machinery, College of Agriculture, Shiraz University, I.R. Iran

Abstract

The aim of this study was to determine the most suitable shaking frequency and amplitude for shake harvesting Esfahan's edible fig (Ficus carica cv. Sabz). A hand held limb shaker with adjustable shaking frequency and amplitude was used for this study. A 3x3 factorial experiment with three levels of oscillating frequency (10, 12 and 14 Hz) and three levels of shaking amplitude (20, 32.5 and 45 mm) was conducted to investigate the effects of shaking frequency and amplitude on fruit detachment. Analysis of variance and mean comparison of fruit detachment data showed that the effects of shaking amplitude and shaking frequency on fruit detachment were significant. The percentage of unripe fruit detachment significantly increased at higher levels of shaking amplitude and frequency. Complete ripe fruit detachment (100%) and relatively high unripe fruit detachment (16.9%) was obtained at a shaking amplitude of 45 mm and frequency of 14 Hz, but a shaking amplitude of 45 mm and shaking frequency of 10 Hz with high ripe fruit detachment (93.3%) and acceptable unripe fruit detachment (9.4%) is recommended. Harvesting rate during 5s of shaking was measured which showed that the optimum time needed to harvest a limb is only 4s. Comparison of mean values of cumulative fruit removal of 60% (T60) and 90% (T90) at frequency amplitude combinations indicated that the shaking duration necessary for 60% and 90% fruit removal both followed a decreasing trend by increasing the shaking amplitude and frequency. This study suggests the feasibility of utilizing limb shakers as a practical approach for selective harvesting of ripe fruits.

Keywords


Article Title [Persian]

تاثیر بسامد و دامنه ارتعاش بر جداسازی میوه انجیر سبز استهبان

Authors [Persian]

  • فرزانه خورسندی
  • محمد لغوی
  • سعادت کامکار
بخش مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، جمهوری اسلامی ایران
Abstract [Persian]

هدف از اجرای این تحقیق تعیین مناسب ترین بسامد و دامنه ارتعاش برای برداشت ارتعاشی انجیر سبز استهبان بوده است. در این بررسی از یک دستگاه شاخه تکان دستی مجهز به مکانیزم تغییر دامنه و بسامد ارتعاش استفاده گردید. از آزمایش فاکتوریل  3×3  بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه سطح بسامد ارتعاش (10، 12 و 14 هرتز) و سه سطح دامنه ارتعاش (20، 5/32 و 45 میلی متر) به منظور بررسی اثر بسامد و دامنه ارتعاش بر جداسازی میوه انجیر استفاده شد. آنالیز واریانس و مقایسه میانگین داده های جداسازی میوه نشان داد که اثر بسامد و دامنه ارتعاش بر جداسازی میوه معنی دار می باشد. در سطوح بالای بسامد و دامنه ارتعاش درصد نسبتا بالای جدا شدن میوه های نارس (9/16%) در دامنه 45 میلی متر و بسامد ارتعاش 14 هرتز واقع گردید ولی دامنه ارتعاش 45 میلی متر و بسامد 10 هرتز با درصد بالای جداسازی میوه رسیده (3/93 %) و جداسازی قابل قبول میوه نارس (4/9%) توصیه میگردد. نرخ برداشت میوه در طول 5 ثانیه ارتعاش مداوم اندازه گیری و نتایج نشان داد که طول زمان بهینه مورد نیاز برای برداشت میوه هر شاخه 4 ثانیه می باشد. مقایسه میانگین های طول زمان برداشت 60 درصد (T60) و 90 درصد (T90) میوه در ترکیب های مختلف دامنه و بسامد ارتعاش حاکی از کاهش زمان لازم برای جداسازی با افزایش دامنه و بسامد ارتعاش می باشد. نتایج این بررسی نشان دهنده امکان برداشت انتخابی میوه انجیر در طی مراحل رسیدگی و خشک شدن بر روی شاخه با استفاده از شاخه تکان می باشد.

Keywords [Persian]

  • برداشت انجیر
  • بسامد ارتعاش
  • دامنه ارتعاش
  • نرخ جداسازی میوه