Influence of Zn and K Sprays on Fruit and Pulp Growth in Olive (Olea europaea L. cv. ‘Amygdalifolia’)

Document Type: Full Article

Authors

Department of Horticultural Science, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, I.R. Iran

Abstract

This study was carried out on olive trees cv. Amygdalifolia, to investigate the effect of spraying potassium nitrate, KnO3, and zinc sulfate, ZnSo4, on the fruit weight, dimension and volume. The plants were sprayed with 0, 0.5, 1.0 and 1.5% KnO3 and 0, 0.25, 0.50 and 0.75% ZnSO4 and their combinations in August about halfway through the fruit growth period. The highest fruit weight was observed using 0.5% ZnSO4 + 0.5% KnO3. Fruit length and diameter were affected significantly using different ZnSO4 concentrations especially in combination with KnO3. The fruit, pulp and pulp/pit volume increased by increasing ZnSO4 concentrations. The highest fruit, pulp and pulp/pit volume were also obtained from trees treated with 0.5% ZnSo4 + 0.5% KnO3. Our results emphasize the importance of an appropriate fertilization management, particularly for table olives, in which fruit size, and pulp/pit ratio are important characteristics.

Keywords


Article Title [Persian]

اثرات روی و پتاسیم بر رشد و گوشت میوه زیتون (Olea europaea L.)

Authors [Persian]

  • صدراله رمضانی
  • اختر شکافنده
بخش علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، شیراز ، جمهوری اسلامی ایران
Abstract [Persian]

این پزوهش روی درختان زیتون رقم ‘آمیگدالیفولیا’ برای بررسی اثر محلول پاشی نیترات پتاسیم و سولفات روی بر ویژه گی های وزن، ابعاد و حجم میوه انجام شد. درختان با غلظت های صفر، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ % نیترات پتاسیم و صفر، ۲۵/۰، ۵/۰، ۷۵/۰ % سولفات روی و ترکیبی از آنها در ماه مرداد زمانی که میوه ها در اواسط دوره رشد خود بودند محلول پاشی شدند. بیشترین وزن میوه در کاربرد ۵/۰% سولفات روی و ۵/۰% نیترات پتاسیم مشاهده شد. طول و قطر میوه بطور معنی داری تحت تاثیر سوالفات روی بویژه در ترکیب با نیترات پتاسیم قرار گرفتند. حجم میوه، حجم گوشت میوه و نسبت حجم گوشت به هسته با افزایش غلظت سولفات روی (۰،۲۵/۰،۵/۰، ۷۵/۰% ) افزایش یافت. هم چنین بیشترین حجم میوه، حجم گوشت میوه و نسبت حجم گوشت به هسته در غلظت ۵/۰% سولفات روی و ۵/۰%  نیترات پتاسیم بدست آمد. نتایج بدست آمده تاکید بر اهمیت یک مدیریت کودی مناسب بویژه در زیتون کنسروی که در آن اندازه میوه و نسبت گوشت به هسته حائز اهمیت است دارد.

Keywords [Persian]

  • اندازه میوه
  • زیتون
  • سولفات پتاسیم
  • نیترات پتاسیم