Beneficial effect of titanium on plant growth, photosynthesis and nutrient trait of tomato cv. Foria

Document Type: Full Article

Authors

Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, I. R. Iran

Abstract

ABSTRACT- Titanium is a beneficial element for plant since its promotive effect on plant metabolism has been well documented. However, the physiological role of this trace element in tomato is not clear. This experiment was conducted as a complete randomized design to study two concentrations of titanium (1 and 2 mg/L Ti) and 0 as control on physiological and nutrient properties of tomato cv. Foria with 4 replications. Plant growth (fresh and dry weight, root volume and flower number), greeness Index (SPAD value), photosynthesis and nutrient parameters of tomato were evaluated. The result of nutrient use efficacy (NUE) showed that NUE of K, Ca and Mn improved by Ti supplementation and Zn use efficiency decreased by increasing Ti concentration. The earliest flower induction was observed at 2 mg/L Ti. Root volume increased by both Ti concentration and root fresh weight increased at 2 mg/L Ti. Greeness Index (SPAD value (and PWUE were not influenced by Ti application. Results showed that photosynthesis rate increased by increasing Ti concentration. Transpiration was reduced at the highest Ti concentration. Based on the results, Ti increased plant growth and photosynthesis through increasing nutrient uptake and nutrient use efficiency.

Keywords


Article Title [Persian]

تاثیر مثبت تیتانیوم در رشد، فتوسنتز و صفات تغذیه‌ای گوجه-فرنگی رقم Foria

Authors [Persian]

  • مریم حقیقی
  • بهاره دانشمند
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ج. ا. ایران
Abstract [Persian]

چکیده-تیتانیوم عنصری سودمند برای گیاهان است اما نقش فیزیولوژیکی این عنصر کمیاب در گوجه­فرنگی هنوز مشخص نیست. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی برای مطالعه دو غلظت تیتانیوم(1 and 2 mg/L) و غلظت صفر به عنوان شاهد بر خواص تغذیه­ای و فیزیولوژیکی گوجه فرنگی رقم Foria با 4 تکرار انجام شد. شاخص­های رشد گیاه (وزن تر و خشک، حجم ریشه و تعداد گل)، شاخص سبزینگی، فتوسنتز و تغذیه­ای گوجه­فرنگی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که کاربرد تیتانیوم غلظت K, Cs, Mn, Cu را کاهش و  غلظت آهن را افزایش داد و تاثیر معنی­داری بر میزان تیتانیوم گیاه نداشت. جذب کلسیم، پتاسیم و تیتانیوم تحت تاثیر تیتانیوم قرار نگرفت در حالیکه جذب آهن، مس و روی در برگ تحت تاثیر تیتانیوم کاهش یافت. نتایج کارایی استفاده از عناصر نشان داد که کارایی استفاده از عناصر پتاسیم، کلسیم و منگنز با کاربرد تیتانیوم بهبود یافت و کارایی استفاده روی با افزایش غلظت تیتانیوم کاهش یافت. سریعترین گل­آغازی در غلظت 2 میلی­گرم در لیتر تیتانیوم مشاهده شد. حجم ریشه با هردو غلظت تیتانیوم افزایش یافت و وزن تر ریشه با غلظت 2 میلی­گرم در لیتر تیتانیوم افزایش یافت. شاخص سبزینگی و کارایی مصرف آب فتوسنتزی تحت تاثیر کاربرد تیتانیوم قرار نگرفت. نتایج نشان داد که نرخ فتوسنتز با افزایش غلظت تیتانیوم افزایش یافت. میزان تعرق در بالاترین غلظت تیتانیوم کاهش داشت. براساس نتایج ما، تیتانیوم رشد و فتوسنتز گیاه را از طریق افزایش جذب عناصر و کارایی استفاده از عناصر افزایش داد.

Keywords [Persian]

  • واژه‏های کلیدی:
  • عناصر سودمند
  • بهره وری استفاده از عناصر
  • فتوسنتز
  • رشدگیاه
Alcaraz Lopez, C., Botia, M., Alcaraz, C. F., & Riquelme, F. (2003). Effects of foliar sprays containing calcium, magnesium and titanium on plum (Prunus domestica L.) fruit quality. Plant Physiology, 160, 1441–1446.

Bedrosian, A. J., & Hanna, W. J. (1966). Trace element relationships in New Jersey soils. Soil Sci 101, 50, 56.

Carvajal, M., & Alcaraz, C. F. (1995). Effect of Ti(IV) on Fe activity in organs and organelles of Capsicum annuum L. Plant Phytochemisity, 35, 977–980.

Carvajal, M., Martínez Sánchez, F., & Alcaraz, C. F. (1994). Effect of Ti (IV) on some physiological activity indicators of Capsicum annuum L. plants. Horticultural Science, 69, 427–432.

Cigler, P., Olejnickova, J., Hrubyd, M., Csefalvay, L., Peterka, J., & Kužel, S. (2010). Interactions between iron and titanium metabolism in spinach: a chlorophyll fluorescence study in hydropony. Journal of Plant Physiology, 167, 1592–1597.

Hara, T, Sonoda, Y., & Iwai, I. (1976). Growth response of cabbage plants to transition elements under water culture conditions. I Titanium, vanadium, chromium, manganese and iron. Soil Science, 22, 307–315.

Inman, O. L., Barclay, G., & Hubbard, M. (1935). Effect of titanium chloride on theformation of chlorophyll in Zea mays.Plant Physiology, 10, 821-822.

Kiss, F., Gy, D., Feher, M., Balough, A., & SzabolcsiPais, L. (1985). The effect of titanium and gallium on photosynthetic rate of algae. Plant Nutrition, 8, 825–831.

Klamkowski, K., Wojcik, P., & Treder, W. (1999). Biomass production and uptake of mineral nutrients by apple trees as influenced by titanium fertilization. Plant Research, 7, 169–179.

Kužel, S., Hruby, M., Cígler, P., Tlustoš, P., & Van, P. N. (2003). Mechanism of physiological effects of titanium leaf sprays on plants grown on soil. Biol. Trace Element Research, 91, 179–189.

Larbi, A., Abadia, A., Abadia, J., & Morales F. (2006). Down coregulation of light absorption, photochemistry, and carboxylation in Fe-deficient plants growing in different environments. Photosynthesis Research, 89,113–126

Lopez Moreno, J. L.,   Gimenez, L, Moreno, A, Fuentes, J. L, Alcaraz, C. F. (1996). Plant biomass & fruit yield induction by Ti(IV) in P-stressed pepper crops. Fertilizers and Environment, 29, 199-204.

Martínez Sánchez, F., Nunez, M., Amoros, A., Gimenez, J. L., & Alcaraz, C. F. (1993). Effect of titanium leaf spray treatments on ascorbic acid levels of Capsicum annuum L. fruits. Plant Nutrition, 16, 975–981.

Mc Clendon, J. L. (1976). Elemental abundance factor of the origen of mineral nutrients requirements. Molecular Evolution, 8, 175-195.

Pais, I. (1983). The biological importance of titanium. Plant Nutrition, 6, 3–131.

Prusiński, J., & Kaszkowiak, E. (2005). Effect of titanium on yellow lupin yielding (Lupinusluteus L.). Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, 8(2), 36-41.

Ram, N., Verloov, M., & Cottenie, A. (1983). Response of bean to foliar spray of titanium. Plant Soil, 73, 285–290.

Simon, L., Hajdu, F., Balogh, A., & Pais, I. (1988). Effect of titanium on growth and photosynthetic pigment composition of Chlorella pyrenoidosa (green alga). II. Effect of titanium ascorbate on pigment content and chlorophyll metabolism of chlorella. In: Pais   New results in the research of hardly known trace element and their role in the food chain. University of Horticultural and Food Science, Budapest, PP. 87-101.

Simabuco, S. M., & Nascimento Filho, V. F. (1994). Quantitative analysis by energydispersive x-ray fluorescence by the transmission method applied to geological samples. Scientia Agricola, 51(2), 191-194.

Wojcik, P. (2002). Vigor and nutrition of apple trees in nursery as influence by titanium sprays. Plant Nutrition 25(5),1129–1138.

Wojcik, P., & Klamkowski, K. (2004). ‘‘Szampion’’ Apple Tree Response to Foliar Titanium Application. Plant Nutrition,7(11), 2033–2046.

Wojcik, P., & Klamkowski, K. (2007). “Szampion” apple tree response to foliar titanium application. Plant Nutrition, 27, 203–204.

Wojcik, P., Gubbuk, H., Akgul, H., Gunes, E., Ucgun, K., Kocal, H., & Kuc, C. (2010). Response of OF ‘GRANNY SMITH’ apple trees to foliar titanium sprays under conditions of low soil availability of iron, manganese, and zinc. Plant Nutrition, 33, 1914–1925.

Yang, F., Liu, C., Gao, F., Su, M., Wu, X., Zheng, L., Hong, F., & Yang, P. (2007). The improvement of spinach growth by nano-anatase TiO2 treatment is related to nitrogen photoreduction. Biological Trace Element Research, 119, 77–88.