Inhibitory Effect of Isolated Lactic Acid Bacteria from Scomberomorus commerson Intestines and their Bacteriocin on Listeria innocua

Document Type : Full Article

Authors

Shiraz University

Abstract

ABSTRACT- Lactic acid bacteria are commonly found in the gastrointestinal tract of various endothermic animals and humans, in milk, dairy and seafood products and on some plant surfaces. The aim of this study was to investigate the inhibitory effect of isolated lactic acid bacteria from intestines of narrow-barred Spanish mackerel (Scomberomorus commerson) on Listeria innocua growth. Five strains of lactic acid bacteria (LAB) were isolated. Lactobacillus buchneri, Lactococcus lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus fermentum and Sterptococcus salivarius strains were presumptively identified by biochemical and physiological tests. Anti-listerial activities of these isolates and their cell free supernatants (CFS) were evaluated using agar spot tests, agar well diffusion assays and BHI broth. The results revealed that all cultures and their cell free supernatants were able to inhibit L. innocua growth. Furthermore, the study showed that wastes of this kind of warm water sea fish, have antagonistic activities against L. innocua and can be potentially used as a free source of LAB.

Keywords


Article Title [Persian]

اثر بازدارندگی باکتری های لاکتیک اسید ایزوله شده از روده ماهی Scomberomorus commersonو باکتریوسین آنها بر لیستریا اینوکوا

Authors [Persian]

  • مرضیه موسوی نسب
  • الهه عابدی
  • سحر سادات موسوی نسب
  • محمد هادی اسکندری
دانشگاه شیراز
Abstract [Persian]

چکیده- باکتری های اسید لاکتیک، معمولاً در مجرای دستگاه گوارش (روده بزرگ) انسان ها، حیوانات، شیر، محصولات دریایی، لبنی و در بسیاری از گیاهان یافت می شوند. هدف از این مطالعه بررسی اثر بازدارندگی باکتری های اسید لاکتیک ایزوله شده از روده ماهی شیر بندر(Scomberomorus commerson)  بر رشد باکتری لیستریا اینوکوآ می باشد. برای این منظور پنج گونه باکتری اسید لاکتیک ایزوله شدند. گونه های لاکتوباسیلوس بوشنری، لاکتوکوکوس لاکتیس، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس فرمانتوم و استرپتوکوکوس سالیواریوس بوسیله تست های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی به صورت احتمالی شناسایی شدند. فعالیت ضد لیستریایی باکتری های ایزوله شده و نیز مایع فوقانی بدون سلول حاصل از این باکتری ها با استفاده از تست های نقطه گذاری روی آگار، انتشار در چاهک های قرار داده شده در آگار و در محیط کشت BHI بررسی شد. نتایج نشان داد که تمام باکتری های ایزوله شده و مایع فوقانی بدون سلول آنها قادر به ممانعت رشد لیستریا اینوکوآ هستند. این تحقیق نشان       می دهد که ضایعات این نوع ماهی دریای آب گرم قابلیت بالقوه ای بعنوان منبع باکتری های اسید لاکتیک و دارای فعالیت بازدارندگی بر روی باکتری لیستریا اینوکوآ می باشند.

Keywords [Persian]

  • واژه های کلیدی: باکتری های لاکتیک اسید
  • باکتریوسین
  • روده ماهی
  • لیستریا اینوکوا