The Effect of Chemical Thinning on Seasonal Changes of Mineral Nutrient Concentrations in Leaves and Fruits of ‘Soltani’ Apple Trees

Document Type: Full Article

Authors

College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan

Abstract

ABSTRACT- The purpose of this study was to elucidate the effects of chemical thinning on seasonal variations of leaf and fruit mineral compositions of ‘Soltani’ apple trees. Treatments, including unthinned control, naphthalene acetic acid (NAA) at 5 and 10 mg L-1, naphthaeneacetamide (NAD) at 25 and 50 mg L-1, benzyladenine (BA) at 50 and 100 mg L-1 and carbaryl at 500 and 1000 mg L-1 were applied when fruit diameters were about 8 to10 mm. The results showed that leaf nitrogen (N), phosphorus (P) and potassium (K) concentrations decreased, whereas calcium (Ca) and magnesium (Mg) increased during the season. Fruit mineral concentration changed with the age of the fruits. All nutrients decreased with fruit maturation. Most chemical thinners affected leaf concentrations of N and K but not P, Ca and Mg. Chemical thinning increased the fruits’ P, K and Mg concentrations. It is concluded that fruit chemical thinning may affect the accumulation of some nutrients, especially P and K in apple fruits and could improve fruit quality as well.

Keywords


Article Title [Persian]

اثر تنک شیمیایی بر تغییرات فصلی عناصر معدنی برگ و میوه سیب "سلطانی"

Authors [Persian]

  • مهوش زارعی
  • بهرام بانی نسب
  • علی اکبر رامین
  • محسن پیرمرادیان
دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
Abstract [Persian]

چکیده- هدف از این پژوهش بررسی اثرات تنک شیمیایی بر تغییرات فصلی عناصر معدنی در برگ و میوه درختان سیب رقم سلطانی بود. تیمارهای آزمایش شامل شاهد (تنک نشده)، اسید نفتالن استیک در غلظت های 5 و 10 میلی گرم در لیتر، نفتالن استامید در غلظت های 25 و 50 میلی گرم در لیتر، بنزیل آدنین در غلظت های 50 و 100 میلی گرم در لیتر و کارباریل در غلظت های 500 و 1000 میلی گرم در لیتر بود که در زمانی که میوه ها قطری حدود 8 تا 10 میلی متر داشتند، روی درختان محلول پاشی شد. نتایج نشان داد در طول فصل رشد غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ کاهش در حالی که کلسیم و منیزیم افزایش یافت. غلظت ترکیبات معدنی میوه نیز با افزایش سن میوه ها تغییر یافت به گونه ایی که با بلوغ میوه ها غلظت عناصر فوق کاهش یافت. بسیاری از ترکیبات شیمیایی تنک کننده کاربردی سبب تغییر در غلظت نیتروژن و پتاسیم برگ شد در حالیکه بر غلظت فسفر، کلسیم و منیزیم برگ اثری نداشت. تنک شیمیایی سبب افزایش غلظت فسفر، پتاسیم و منیزیم میوه ها شد. بر اساس نتایج این تحقیق تنک شیمیایی با اثر بر تجمع برخی عناصر غذایی در میوه سیب به خصوص فسفر و پتاسیم قادر است سبب بهبود کیفیت میوه ها شود.

Keywords [Persian]

  • واژه های کلیدی: سیب
  • تنک شیمیایی
  • عناصر معدنی