Fermentative Production of Lysine by Corynebacterium glutamicum from Different Carbon Sources

Document Type: Full Article

Authors

Department of Food Science and Technology, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, I.R. Iran

Abstract

Production of lysine by Corynebacterium glutamicum (PTCC 1532) from different agricultural by-products (molasses and pulpy waste date) was compared to glucose as raw materials. For this purpose, ammonium sulphate was selected as a constant nitrogen source. The effect of different nitrogen sources was also investigated with glucose as a constant carbon source. The production of L-lysine was examined qualitatively and quantitatively using thin layer chromatography (TLC). Results of fermentation experiments showed that the maximum yield corresponded to molasses (48 g L-1) for the fermentation period of 96 hours. For other substrates the yield was lower and the period of fermentation exceeded that for molasses.

Keywords

Main Subjects


Article Title [Persian]

تولید تخمیری لیزین به وسیله کورینه باکتریوم گلوتامیکوم از منابع کربنی مختلف

Authors [Persian]

  • مرضیه موسوی نسب
  • سارا انصاری
  • زهرا منتظر
بخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، جمهوری اسلامی ایران
Abstract [Persian]

در این پژوهش تولید لیزین توسط کورینه باکتریوم گلوتامیکوم، بر روی منابع کربنی مختلف از ضایعات کشاورزی (شامل ملاس و پالپ خرما) در مقایسه با گلوکز بررسی شد. برای این منظور در ابتدا پس از بررسی اثر منابع نیتروژنی مختلف، سولفات آمونیوم به عنوان بهترین منبع  نیتروژنی انتخاب گردید. ارزیابی کمی و کیفی لیزین تولیدی توسط روش کروماتوگرافی لایه نازک بالا رونده انجام شد. نتایج آزمایش های تخمیر نشان داد که بالاترین بازده تولید مربوط به ملاس به میزان ٤٨ گرم بر لیتر در طی ٩٦ ساعت تخمیر بود. برای دیگر سوبستراها بازده تولید کمتر و زمان تخمیر طولانی تر از ملاس بود.

Keywords [Persian]

  • لایسین
  • ملاس
  • پالپ ضایعات خرما
  • تخمیر
  • کورینه باکتریوم گلوتامیکوم