Characterization of the Dextran Produced by Leuconostoc mesenteroides from Date Fruit Extract

Document Type: Full Article

Authors

Department of Food Science and Technology, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, I. R. Iran

Abstract

In the present study, the production of dextran from date extract and sucrose as carbon sources by the bacterium Leuconostoc mesenteroides NRRL B512 (f) was investigated. In comparison to blue dextran (Mw≈2000 Da), dextran molecular weight was reduced (Mw2000 KDa). Flow behavior indices of dextran solutions from date extracts were investigated and rheological parameters were evaluated at concentrations of 1.5, 2.5, 5,  together with 10% total solids at 25˚C  using a Brookfield rotational viscometer as well as a cone and plate geometry. The experimental results followed the power law model for the best fit and the values of flow behavior index (n) were less than unity (0.49 .93) at all concentrations, revealing the shear thinning nature of the produced dextran. Furthermore, dependence of apparent viscosity on concentration was confirmed using the power law model. 

Keywords

Main Subjects


Article Title [Persian]

ویژگیهای صمغ دکستران تولید شده از شیره خرما با استفاده از باکتری لوکونوستاک مزنتروئیدس

Authors [Persian]

  • مرضیه موسوی نسب
  • زهرا اله داد
  • شیما ناظمی
بخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، جمهوری اسلامی ایران
Abstract [Persian]

در این تحقیق تولید دکستران با استفاده از باکتری لوکونوستاک مزنتروئیدس NRRL B512 (f) از دو منبع کربنی سوکروز و شیره خرما مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، وزن مولکولی دکستران حاصل از شیره خرما در مقایسه با بلو دکستران (Mw≈2000Da) کاهش یافت (Mw2000 KDa).  مؤلفه های جریانی محلول های دکستران حاصل از شیره خرما در غلظت های ۵/۱، ۵/۲، ۵ و ۱۰ درصد و دمای  C°25 با استفاده از ویسکومتر چرخشی بروکفیلد با ژئومتری مخروط صفحه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بدست آمده بعد از قرار گرفتن در مدل قانون توان حاکی از آن بود که شاخص رفتاری جریان تمامی محلول های فوق مقادیر کمتر از واحد را نشان می دهند (۹۳/۰ – ۴۹/۰) و در تمامی غلظت های ذکر شده، محلولهای دکستران رفتاری رقیق شونده با برش سودوپلاستیک) را بروز دادند. همچنین وابستگی ویسکوزیته ظاهری به غلظت نیز با استفاده از قانون توان به اثبات رسید.

Keywords [Persian]

  • دکستران
  • ‌رفتار رئولوژیکی
  • شیره خرما
  • لوکونوستاک مزنتروئیدس