Foliar Application of Salicylic Acid, Methyl Jasmonate and Potassium Sulfate on Photosynthetic Characteristics and Fruit Quality of Pomegranate

Document Type: Full Article

Authors

1 Department of Horticultural Science, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, I.R. Iran

2 Agriculture and Natural Resources Research Center of Yazd, Yazd, I.R. Iran

Abstract

The present research designed to evaluate the effects of foliar application of methyl jasmonate (MeJA), salicylic acid (SA) and potassium sulfate on improving fruit quality and photosynthesis system. Ten treatments include: SA (0.3, 0.6 and 0.9 mM), MeJA (0.5, 1 and 2 mM), potassium sulfate (0.5, 1 and 1.5%) and distilled water (control) were sprayed on pomegranate trees 2 and 7 weeks after full bloom early in the morning. Results indicated that SA, MeJA and potassium sulfate increased phenolic compound and 1.5% of potassium sulfate and 0.5 mM of MeJA significantly increased the antioxidant activity of pomegranate fruit. Application of SA at 0.6 mM increased significantly hue angle of fruit peel. Foliar application of potassium significantly increased Fv/Fm and Pi parameter. Furthermore, total chlorophyll, b chlorophyll and cartenoids increased by 0.5 % of potassium sulfate, however,  the differences were not significant. Besides, 1% and 1.5% of potassium sulfate significantly increased the pH of fruit juice.

Keywords


Article Title [Persian]

محلول‌پاشی برگی اسید سالیسیلیک، متیل‌جاسمونات و سولفات پتاسیم بر کیفیت میوه و ویژگی‌های فتوسنتزی انار

Authors [Persian]

  • غلامرضا وطن پرست 1
  • سید حسین میردهقان 1
  • حمیدرضا کریمی 1
  • محمدرضا وظیفه‎شناس 2
1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان- ایران، جمهوری اسلامی ایران
2 مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد، جمهوری اسلامی ایران
Abstract [Persian]

پژوهش حاضر به منظور بررسی اثرات اسید سالیسیلیک، متیل‎جاسمونات و سولفات پتاسیم بر بهبود کیفیت میوه و ویژگی‌های فتوسنتزی طراحی شد. 10 تیمار شامل اسید سالیسیلیک (3/0، 6/0 و 9/0 میلی‌مولار)، متیل‎جاسمونات (5/0، 1 و 2 میلی‌مولار)، سولفات پتاسیم (5/0، 1 و 5/1 درصد)و آب ‌مقطر (شاهد) بر روی درختان انار، 2 و 7 هفته بعد از مرحله تمام گل محلول‎پاشی شدند. نتایج به‏دست آمده نشان داد که اسید سالیسیلیک، متیل‌جاسمونات و سولفات پتاسیم می‌توانند ترکیبات فنلی را افزایش دهند و سولفات پتاسیم 5/1 درصد و متیل‎جاسمونات 5/0 میلی‌مولار به طور معنی‌داری فعالیت آنتی اکسیداسیونی میوه را افزایش دادند. از طرف دیگر کاربرد 6/0 میلی‌مولار اسید سالیسیلیک به طور معنی‌داری هیوانگل پوست میوه را افزایش داد. کاربرد برگی پتاسیم به طور معنی‌داری نسبت Fv/Fm و شاخص Pi را افزایش داد. همچنین مقدار کلروفیل کل، کلروفیلb  و کارتنوئیدها توسط سولفات پتاسیم (5/0 درصد غلظت) افزایش یافت، اما تفاوت‌ها معنی‌دار نبود. علاوه بر این نتایج، سولفات پتاسیم 1 و 5/1 درصد به طور معنی‌داری pH آب‎میوه را در مقایسه با دیگر تیمارها افزایش داد.

Keywords [Persian]

  • ترکیبات فنلی
  • شاخص عملکرد
  • فعالیت آنتی اکسیداسیونی
  • Fv/Fm