Determination of the Best Compost Tea Concentration as a Potential Method to Maximize the Growth of Two Artemisia and Salsola Species in Dryland Region

Document Type: Full Article

Authors

Department of Desert Region Management, Shiraz University, I.R. Iran

Abstract

Little information is available on the effects of applying compost tea to species in dry regions. Compost from agricultural waste can promote drought resistance in plants and increase their growth by improving soil structure and providing nutrients and enhancing the capacity of the soil to store moisture. In order to examine these effects, compost tea was tested on two species growing in dry regions (mountain sagebrush, Artemisia aucheri and Salsola, Salsola tomentosa) at 5 various concentrations; 0, 10, 20, 30 and 40 (m3/ha). This research was conducted as a field study at Neiriz (29o 36'N, 53o 59'E, altitude 1776 m) in Fars province, Iran, during the 2009-2010 growth season. The experiment was factorial, based on a randomized complete block design with 10 treatments and 3 replications. The results showed that compost application increased plant height (25.1%), crown diameter (10.5%), and fresh (7.0%) and dry (5.9%) weights up to a concentration of 40 m3/ha, compared with the control (without compost). It was also found that bulk density, electrical conductivity and soil organic matter all increased after the application of compost. In some cases (e.g. crown diameter and fresh and dry weight), a high concentration of compost had negative effects, which might have been due to osmotic potential. Salsola responded better to compost application than Artemisia. Overall, 30 m3/ha was the most effective concentration of compost tea to stimulate growth increase of Salsola and Artemisia in dryland conditions.

Keywords


Article Title [Persian]

تعیین بهترین غلظت کمپوست چای به عنوان یک روش بالقوه برای به حداکثر رساندن رشد دو گونه‌ی درمنه کوهی و شوربیابانی در مناطق خشک

Authors [Persian]

  • حسین صادقی
  • کمال خانی
بخش مدیریت مناطق بیابانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، جمهوری اسلامی ایران
Abstract [Persian]

اطلاعات در مورد تاثیر کاربرد کمپوست چای بر گونه‌های مناطق خشک بسیار کم است. در این نواحی کمبود آب یکی از عوامل اصلی محیطی است که به طور مضری رشد و تولید گیاهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. فرآیند کمپوست دهی که از ضایعات کشاورزی تهیه می شود، می‏تواند موجب مقاومت گیاهان به خشکی شود. کمپوست همچنین، از طریق بهبود ساختمان خاک، تغذیه گیاه و افزایش ظرفیت نگهداری خاک، رشد گیاه را افزایش می دهد. به منظور بررسی اثر غلظت‏های متفاوت کمپوست چای (در پنج سطح: 0، 10، 20، 30 و 40 متر مکعب در هکتار) در کشت دو گونه گیاه منطقه خشک (درمنه کوهی Artemisia aucheri و شور بیابانی Salsola tomentosa)، یک مطالعه مزرعه‏ای در سال‏های 1388 و 1389  در مرکز تحقیقات تم شولی (شهرستان نیریز) طراحی و اجرا گردید. این پژوهش به صورت یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‏های کامل تصادفی به 10 تیمار و 3 تکرار انجام شد. نتایج این آزمایش نشان داد که کاربرد کمپوست تا غلظت 40 متر مکعب در هکتار موجب افزایش ارتفاع گیاه (1/25%)، قطر تاج پوشش (5/10%)، وزن تر و خشک گیاه (به ترتیب 0/7%  و 9/5%) نسبت به تیمار شاهد (بدون کاربرد کمپوست) گردید. همچنین چگالی ظاهری، هدایت الکتریکی و محتوای کربن آلی خاک با کاربرد کمپوست در کرت‏های هر دو گونه افزایش یافت. در برخی موارد (مانند قطر تاج پوشش، وزن تر و خشک) غلظت بالای کمپوست تاثیر منفی داشت؛ که ممکن بود به دلیل ایجاد پتانسیل اسمزی منفی‏تر باشد. عکس‏العمل گونه شور بیابانی به کاربرد کمپوست در مقایسه با گونه درمنه کوهی بیشتر بود. در مجموع، نتایج این آزمایش نشان داد که غلظت 30  مترمکعب در هکتار توانست بهترین غلظت برای افزایش رشد هر دو گونه شور بیابانی و درمنه کوهی در شرایط خشک بیابانی باشد.

Keywords [Persian]

  • چگالی ظاهری
  • قطر تاج پوشش
  • کربن آلی
  • هدایت الکتریکی