Efficacy of Phytase Preparations to Improve P Availability in Young Turkeys

Document Type: Full Article

Authors

1 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, I. R. Iran

2 Institute of Animal Nutrition, Hohenheim University, Germany

Abstract

Phytate phosphorus of plant ingredients is not substantially available to poultry because of the lack of endogenous phytase enzymes in their gastrointestinal tract. There are substantial differences among broilers, turkeys, and ducks in terms of plant P utilization. We studied whether the availability of P is different for two Phytase enzymes in turkeys. Finase and a New Phytase product developed recently were tested in 3 to 5 week old turkeys. The efficacy of Finase and the New Phytase were determined on the basis of P balance and tibia data. A low P maize soybean meal based diet was supplemented at 0, 250 and 500 FTU/kg levels of Finase and 0, 250, 500 and 750 FTU/kg of the New Phytase. Excretions were collected in a balance trial and tibia parameters were obtained after the turkeys had received their respective diets for 17 days. Utilization of P from the basal diet was 35.5% which significantly improved by Finase to a maximum of 47.3% and by the New Phytase to a maximum of 48.7% at the highest level of supplementation. The utilization of Ca did not improve. Tibia ash concentration improved by Finase and the New Phytase supplementation. It is concluded that the Finase and the New Phytase  efficiently improve the utilization of P in turkeys and may help protect the environment by causing a reduction in excretion P. 

Keywords

Main Subjects


Article Title [Persian]

سطح مطلوب استفاده از آنزیم فیتاز برای افزایش قابلیت استفاده از فسفر جیره در بوقلمون های جوان

Authors [Persian]

  • محمد رضا رضوانی 1
  • مارکوس رودهوت اسکورد 2
  • محمد مهدی امتی 1
1 بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، شیراز، جمهوری اسلامی ایران
2 دانشگاه هوهنهایم آلمان
Abstract [Persian]

فسفر فیتاتی موجود در نمونه های مواد خوراکی گیاهی به صورت اسید فایتیک است که برای طیور قابل استفاده نیست، زیرا دستگاه گوارش طیور فاقد آنزیم فیتاز برای هضم این اسید است. به همین دلیل برای افزایش بهره وری منابع فسفر باید از آنزیم های سنتز شده استفاده کرد. فیناز و فیتاز جدید تولید شده که اخیرا توسعه یافته، در سن ۵-۳ هفتگی بوقلمون ها، آزمایش شد. درجه اثرگذاری فیناز و فیتاز جدید بر پایه تعادل فسفر و داده های درشت نی تعیین شد. جیره ی پایه در این آزمایش با سطح پایین فسفر بر مبنای کنجاله سویا– ذرت تهیه شد و با سطوح ۰، ۲۵۰ و ۵۰۰   FTU/kg آنزیم  فیناز و ۰، ۲۵۰ ، ۵۰۰ و  ۷۵۰ FTU/kg فیتاز جدید مکمل سازی گردید. فضولات پرندگان در یک آزمایش تعادلی جمع آوری شد و پارامترهای درشت نی بعد از اینکه بوقلمون ها جیره های مربوط به خود را برای ۱۷ روز دریافت کردند، اندازه گیری  شد. استفاده واقعی فسفر جیره های پایه ۵/۳۵% بود. استفاده واقعی از فسفر به طور معنی دار با فیناز به یک حد بیشینه ۳/٤۷% و با فیتاز جدید به حد بیشینه ۷/ ٤۸ % در سطح بالاترین سطح مکمل سازی، بهبود یافته بود. در این آزمایش استفاده واقعی از کلسیم بهبود نیافت. یافته‌های این آزمایش نشان داد که غلظت خاکستر در ‌درشت‌نی با مکمل فیناز و فیتاز جدید افزایش یافت. آنزیم فیناز و فیتاز جدید در بهبود استفاده از فسفر در بوقلمون ها موثر است و می‌تواند با کاهش دفع فسفر از طرق مواد دفعی به حفظ محیط زیست کمک کند.

Keywords [Persian]

  • بوقلمون
  • فسفر
  • فیتاز
  • فیناز