@article { author = {Allahyari, H. and Gholamalizadeh Ahangar, Ahmad and Shirmohammadi, A. and Hadad, T.}, title = {The effect of neutralized and non-neutralized pomegranate pulp on features of Eisenia fetida and vermicompost}, journal = {Iran Agricultural Research}, volume = {36}, number = {2}, pages = {81-90}, year = {2023}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1013-9885}, eissn = {2717-1582}, doi = {10.22099/iar.2017.4192}, abstract = {ABSTRACT - Vermicomposting with pomegranate pulp can not only prevent pollution of the environment but can also create jobs, generate added value and prevent the waste of energy and the country's capital. This factorial experiment was conducted in a completely randomized design. The first factor (a) in two levels contained neutralized pomegranate pulp with lime and non-neutralized pulp. The second factor (b) vermicomposting mediums which included 9 levels of pomegranate pulp (with levels of 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, and 40 percentage) and cow manure in three replications that formed a total of 54 experimental units. Also, ninety mature earthworms (Eisenia fetida) were put into each experimental unit. During the experiment, the daily moisture of mediums was set by weight at 70% of field capacity and the growth chamber temperature at 25±2˚C. The results showed that if pomegranate pulp percentage increases, the population of infant worms (220 worms) and Eisenia fetida worms’ cocoons (114 numbers) decreases but increasing the population and biomass of adult worms was observed at level of 25 percentage of pomegranate pulp. In addition, the percentage of organic carbon (30.32%) and vermicompost C/N ratio (27.87%) increased by pomegranate pulp enhancement in medium. Also, the highest percentage of nitrogen of vermicompost (1.69%) was found at level of 25 percentage of pomegranate pulp. Furthermore, neutralized pomegranate pulp with lime had improved the measured traits in produced vermicompost and worms compared to non-neutralized pulp in most cases.}, keywords = {Keywords:,Earthworm,Manure,Pomegranate pulp,Vermicomposting}, title_fa = {تاثیرترکیب درصدهای مختلف تفاله انارخنثی شده و خنثی نشده باکود گاوی بر ویژگی‌های کرم‌های Eisenia Fetida و ورمی-کمپوست}, abstract_fa = {چکیده- با تولید ورمی­ کمپوست از تفاله انار حاصل از کارخانجات علاوه برجلوگیری از آلودگی محیط ‌زیست می­توان باعث ایجاد اشتغال، تولید با ارزش افزوده و مانع از هدرروی انرژی وسرمایه کشور شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی طراحی و اجرا شد. فاکتور اول (a) در دو سطح شامل تفاله انارخنثی شده با آهک و خنثی نشده بود. فاکتور دوم (b) بسترهای ورمی­ کمپوست­ سازی که شامل 9 سطح ترکیب تفاله انار (با سطوح 0، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 درصد) وکود گاوی بود، که درسه تکرار مجموعا 54 واحد آزمایشی را تشکیل دادند. کرم­های خاکی مورد استفاده دراین آزمایش از نوع Eisenia fetida بود. درطول آزمایش رطوبت بسترها روزانه به صورت وزنی در 70 درصد ودمای اتاقک رشد نیز در C˚ 2±25 تنظیم شد. به­ طورکلی نتایج نشان دادکه با افزایش درصد تفاله انار بسترجمعیت کرم­های نوزاد و پیله کرم­های Eisenia fetida کاهش یافت ولی بیشترین جمعیت و زیست توده کرم­های بالغ درسطح 25 درصد تفاله انار مشاهده شد. همچنین با افزایش درصد تفاله انار بستر، درصد کربن آلی و نسبت C/N ورمی­ کمپوست افزایش یافت. بیشترین درصد ازت ورمی­ کمپوست نیز در سطح 25 درصد تفاله انار مشاهده شد. تفاله انارخنثی شده نسبت به خنثی نشده نیز در اغلب موارد باعث بهبود صفات اندازه­ گیری شده درکرم­ها و ورمی­ کمپوست­ های تولید شده گردید.}, keywords_fa = {واژه‌های کلیدی:,ضایعات انار,کرم خاکی,کوددامی,ورمی‌کمپوست‌سازی}, url = {https://iar.shirazu.ac.ir/article_4192.html}, eprint = {https://iar.shirazu.ac.ir/article_4192_660556d6086c6c814a1a5f92638ca70f.pdf} }