@article { author = {DEHDARI, A.}, title = {Salinity Effects on Mineral Nutrients and Performance of Turnip (Brassica Rapa L.) at Different Growth Stages}, journal = {Iran Agricultural Research}, volume = {32}, number = {1}, pages = {19-30}, year = {2013}, publisher = {Shiraz University}, issn = {1013-9885}, eissn = {2717-1582}, doi = {10.22099/iar.2013.1814}, abstract = {In order to study the effects of different salinity levels on turnip (Brassica rapa L.), an investigation was conducted at Yasouj University, Iran, in 2010. The effects of four salinity levels including 1.92, 9.87, 19.6 and 21.94 ds m-1 (20:1 ratio of NaCl: CaCl2 in Hoagland solution) on germination, vegetative and maturity stages of turnip (Baherghan landrace) were investigated. The results revealed that the measured traits at the germination stage were significantly affected by salinity treatments. The effect of salinity stress was only significant for leaf area, sodium and potassium contents at the vegetative stage. Salinity had significant effects on all the recorded traits of turnip roots, except for Ca2+, Zn and Fe contents. Based on stress intensity values, salinity affected germination percentage (SI=1.0) on the second day and the seedling root length (SI=0.93) more than other measured traits. The results of SI (stress intensity) showed that salinity affected Na+ content more than other traits at the maturity stage (SI=0.74). Ca2+ showed an inverse response and had the lowest SI (SI=0.001). Based on this study, vegetative growth and root elongation stages were more tolerant and sensitive to salinity, respectively. In addition, seedling root length at germination stage and tissue Na+ content at subsequent growth stages were the most important traits, recommended to be used as selection criteria in turnip breeding programs.}, keywords = {Morphological Traits,Proline,Salinity Tolerance,Stress Intensity,Turnip Root}, title_fa = {اثر شوری بر مقدار مواد معدنی و عملکرد شلغم (Brassica Rapa L.) در مراحل مختلف رشد}, abstract_fa = {به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر خصوصیات شلغم، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یاسوج اجرا شد. در این آزمایش اثر چهار سطح شوری شامل: شوریهای 92/1، 87/9، 6/19، 94/21 دسیزیمنس بر متر (حاصل از کلرید‌سدیم و کلریدکلسیم به نسبت 20 به 1 در محلول هوگلند) در مراحل جوانه زنی، رشد رویشی و رسیدگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ویژگی های اندازه گیری شده در مرحله جوانه زنی به شدت تحت تاثیر شوری (01/0≥P) قرار گرفتند. در مرحله رویشی تاثیر شوری فقط برای صفات سطح برگ، مقادیر سدیم و پتاسیم برگ معنی دار شد. در مرحله رسیدگی تأثیر شوری بجز برای صفات کلسیم، روی و آهن برای بقیه صفات معنی دار گردید. بر اساس مقادیر شدت تنش در مرحله جوانه زنی درصد جوانه زنی(1=SI) و طول ریشه چه(93/0=SI) بیشترین تاثیر از شوری داشتند. در مرحله رسیدگی میزان سدیم بیشتر از سایر صفات تحت تاثیر شوری قرار گرفت (74/0=SI) در حالی که میزان کلسیم کمتر از سایر صفات به شوری واکنش نشان داد(001/0=SI). به طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مراحل رشد رویشی و غده دهی به ترتیب متحملترین و حساسترین مراحل نسبت به شوری بودند. بعلاوه می توان از صفات طول ریشه چه در مرحله جوانه زنی و مقدار سدیم در مراحل بعدی بعنوان معیارهای انتخاب در برنامه های اصلاحی تحمل به شوری در شلغم استفاده نمود.}, keywords_fa = {پرولین,تحمل به شوری,شدت تنش,ریشه (غده) شلغم,ویژگی های مورفولوژیکی}, url = {https://iar.shirazu.ac.ir/article_1814.html}, eprint = {https://iar.shirazu.ac.ir/article_1814_0ce2cd1ad57e3dcb0fff9f2b2aa35bcf.pdf} }